Подай сигнал

Операта с двойна премиера: „Кармен” и „Акварели”

Хореографката Анна Донева представя спектакъла си по музика на Брамс, Бах и Паганини

Култура

от Росен Саръмов 283 прегледа 0

Операта с двойна премиера: „Кармен” и „Акварели”

Двойна балетна премиера ще изнесе на 15 март Пловдивската опера. Първата продукция е едноактният „Кармен” по музика на Бизе-Шчедрин с хореографията на кубинската прима Соня Калеро Алонсо. Втората премиера е не по-малко любопитна - в „Акварели” на директорката на Националното танцово училище Анна Донева ще чуем музиката на Брамс, Пахелбел, Рубинщайн, Дебюси, Бах и Паганини.

За балета „Кармен”, който е считан за едно от най-важните произведения в този жанр за последните 60 години, от Маями пристигна 82-годишната бивша балерина Соня Калеро Алонсо - съпруга на създателя на кубинския балет Алберто Алонсо. Тя лично работи с танцьорите от трупата на балета на операта, тъй като единствена държи авторските права върху хореографията на тази хитова постановка. В спектакъла участват млади балетисти от 12 страни от Европа, Азия, Южна и Северна Америка. Чуждите танцьори, които работят в Опера Пловдив, вече станаха 21 души.

„Акварели” на Анна Донева бе представен за първи път в столичния „Арабеск”. Другото й известно представление бе „Ловци на бисери” в Софийската опера. „Акварели” търси и намира един нов синтез между танцовото изкуство и елементите от една картина. Анна Донева е родена в семейството на изтъкнати творци - баща <210> е оперният режисьор Светозар Донев, а майка й - примабалерината на Музикалния театър Светлана Донева. Завършва най-престижния университет за танцово изкуство „Лабан център” в Лондон. За да се дипломира там, Анна Донева работи като сервитьорка, барманка и детегледачка.


Това е втората премиерна вечер за Пловдивска опера за заветната 2019 г. след постановката „Мария от Буенос Айрес”. Билетите за спектаклите ще са между 16 и 20 лева.

Коментари