Подай сигнал

Опасни жеги ни морят през юли

България

от Марица вест. 888 прегледа 0

Температурите през юли ще бъдат рекордно високи

Най-ниските температури у нас през месец юли ще бъдат между 10 и 15 градуса, а най-високите - между 36 и 41 градуса. Това съобщи синоптикът Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

45,9 градуса на сянка са измерени във Франция вчера, което е абсолютен рекорд. За България е характерен майско-юнския максимум на валежите. Очаква се юли месец да стане по-горещо, но бурите ще са по-редки. От началото на другата седмица температурите ще са над 30 градуса в цялата страна. Това каза климатоложката Зорница Спасова в сутрешния блок на БиТиВи.

Силната и интензивна гореща вълна в началото на сезона е по-смъртоносна. Това е така, защото организмът още не се е адаптирал към високите температури. Следващата седмица се очаква първата гореща вълна у нас, това значи, че 3 или повече последователни дни температурите ще са 30 и повече градуса, обясни Спасова.

В големите градове е характерно явлението "\'топъл остров" и в централните части на градовете е още по-горещо, каза още тя.