Опасни връзки: Съдружник на бивш доставчик жали поръчката за гориво на общината

Георги Паничарски имал общ бизнес с Пламен Моравенов, който имаше договор с градската управа за 22 млн. лева

Едната фирма, която обжалва голямата обществена поръчка за доставка на гориво за Община Пловдив, е свързана с лица, които през годините са печелили подобни поръчки. „Елго“ ЕООД се управлява еднолично от Георги Паничарски. Дружеството е регистрирано през 2001 г. в Пловдив с предмет на дейност търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали. През годините Паничарски е печелил обществени поръчки за доставка на горива в общините Брезово, Перущица, Съединение, както и на пловдивското комунално дружество „Чистота“.

От 2011 до 2016 г. Георги Паничарски е бил съдружник в „МКБ Пропърти“, след което продава дяловете си на бизнес дамата Лиляна Моравенова, съсобственик в „Плимори“ ООД, в което участва и синът  Пламен Моравенов. Чрез фирмата „СКА - 2007” (в собственост със Стоян Аргилашки) 

Моравенов доставяше гориво на общинските звена за 22 846 000 лева

с ДДС за периода 2007-2010 г. Преди изтичане на договора обаче Пламен Моравенов го прекрати едностранно заради обтегнати отношения с общината.

По-късно бизнесменът заведе дело за неустойки, като поиска 10% от общата стойност на поръчката. В резултат на това общината подписа извънсъдебно споразумение за изплащане на „СКА - 2007” на неустойка с разноски по делото в размер на 378 500 лева. Аргилашки пък се прочу в близкото минало около скандала с доставени от него на Община Пловдив некачествени горива, които повредиха общинските автомобили „Рено”. Тогава от официалния дилър на „Рено” изтече информация, че са дали за анализ гориво от резервоара в оторизирана лаборатория. Заключението било, че

Аргилашки доставял смес от газьол и мазут, а не дизел на автомобили.

След скандала Община Пловдив бързо смени доставчика си с неизвестната дотогава фирма „Петро Ойл Груп”, която спечели поръчка за близо 15 милиона лева. Нейният управител Мендо Раданов се оказа бивш служител на Аргилашки, а адвокатът му Георги Колев и до днес е общински съветник и приятел с Пламен Моравенов.

Едноличен собственик на бургаската фирма „Гитекс“ ЕООД, която също се жали в Комисия за защита на конкуренцията, е Георги Георгиев - търговец на автомобилни горива. Дружеството му е с внушителния капитал от 1 млн. лева. Същото участва с 50 процента в „Ардър“ ООД - София, което се занимава основно със строителство и сделки с недвижими имоти.


Ходовете на ИНСА неизвестни

Дали собственикът на "Инса Ойл", Ботев Пловдив и Общинска банка Георги Самуилов ще обжалва дисквалификацията си от малката поръчка за горива и дали ще участва след това в голямата, не е ясно. При опит на репортер на "Марица" да научи подробности той каза: Нека да се чуем след пет минути, че минавам чек контрол, след което връзка с него не можа да се осъществи.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?