Опасна супербактерия убива хиляди българи годишно

7 пъти са се увеличили жертвите на опасна супербактерия в последните 10 години, сочи последно европейско проучване. Микробът е един от 12-те сочени за устойчиви на все повече терапии.

Инфекции след заразяване с резистентни щамове ежегодно убиват и хиляди българи. Оказва се, че основна причина за проблема остава неправилната употреба на антибиотици.

 "Пеницилинов антибиотик се приема през 6 часа. Формули от сорта на "еднократно, през 12 часа" създават супербактерии", каза гл. ас. д-р Мартин Недялков от Националната референтна лаборатория по антимикробна резистентност.

"Основната причина е неправилната употреба на антибиотици. Ако лекуваме пъпка и дадем много силен, мощен антибиотик, той ще унищожи всички бактерии. В нашата тъкан ще останат само резистентните", коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести - проф. Тодор Кантарджиев.

Когато се появи съмнение за резистентна бактерия, проба от нея се изпраща в Националната референтна лаборатория. Според експертите такива зарази най-лесно се предават именно в лечебните заведения, предава Нова Тв.

"Вътреболничните инфекции са основен проблем, а в България той се замита под масата", заяви председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Друг проблем, според пациентските организации, е прекомерната употреба на антибиотици за домашно лечение. Така супербактериите вече се предават и на хора, които никога не са пили антибиотик. Една от учредителките на Националната пациентска организация умира след заразяване със супербактерия преди две години, разказват колегите й. Затова и лекари, и учени, и пациентски организации настояват за стриктни правила и завишен контрол върху приема на анатибиотици.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Поп Кръстю

Поп Кръстю

04.08.2019 | 21:39

От глад умират хората не от лекарства. Докторите със фалшиви дипломи само прехвърлят топката.

Отговори
4 8
Пешо

Пешо

04.08.2019 | 16:00

Абе,няма ли измислена бактерия срещу тъмнолилавите, да не се размножават прекомерно.

Отговори
13 0
мнение

мнение

04.08.2019 | 15:42

Това не пречи на здравната ни система да "усвоява" всяка година все повече средства. Пациентите са само средството за източване на здравната каса. Сега, с новостите на здравния ни министър - т.н. застрахователни фондове, хаосът ще стане пълен!

Отговори
12 0
 ЛЗ

ЛЗ

04.08.2019 | 14:43

Така ли !!!!!? Тя бактерията е ясна !!!

Отговори
10 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?