Подай сигнал

Опасен молец нападна доматите още през пролетта

Неприятелят поврежда също патладжан, картофи, фасул, пипер и др.

Агро

от Екип Марица 3228 прегледа 0

Периодът след прихващане на зеленчуците в полска среда е ключов за опазване на младия посев

Доматеният миниращ молец (Tuta absoluta), който от няколко години е проблем за зеленчукопроизводителите, отново е констатиран в Пловдивско. Неприятелят напада основно доматите, но поврежда също патладжана, картофи, фасул, пипер и украсни видове от сем. Solanaceae.

Гъсеницата минира листата, откъдето идва името на вредителя. Той засяга стъблата и се вгризва в плода на растенията, причинявайки значителни загуби. Най-сигурният и лесен начин за доказване на неприятеля е използването на феромонови уловки.

Извеждането на борбата трябва да започне веднага след установяването на първите уловени пеперуди. Да се следи внимателно плътността на доматения миниращ молец, особено при късно производство на домати. Да се спазват принципите на добрата растителнозащитна практика, като се редуват инсектициди с различен механизъм на действие. Такива са Алверде СК 0.1%, Алтакор ВГ 8-12 г/дка, Децис 2.5 ЕК 0.05%, Конфидор Енерджи ОД - 0.08% - само за оранжерийно производство, и др. За разлика от предходните години към момента няма одобрена програма за борба с молеца.

Периодът след прихващане на зеленчуците в полска среда е ключов за опазване на младия посев. Добрата растителнозащитна практика изисква 14 дни след разсаждането и прихващане на зеленчуковия разсад на открито, задължително да се приложат превантивни защитни практики срещу: листни петна - алтернария, мана и смучещи насекоми листни - въшки и трипс, белокрилка.

За целта е важно да се работи с одобрени фунгициди: Дитан М 45-0.2%, Полирам ДФ 0.2%, Скор 250 ЕК 0.04%, Куадрис 2СК 0.075% и др. Към фунгицидният разтвор да се прибавя разрешен за културата инсектицид: Калипсо 480 СК 20 мл/дка, Конфидор Енерджи ОД - 0.06%, Маврик 2 Ф - 25 мл/дка, Крисант ЕК - 75 мл/дка, Клоузър - 120 СК 20 мл/дка, Абанто - 75 мл/дка, Минекто Алфа - 125 мл/дка - регистриран срещу трипс и нощенки по зеленчуците и др.

Във връзка с нестабилната метеорологична обстановка и опасност от градушки след регистрирано събитие да се третират зеленчуковите посеви най-късно до 24 ч. с някои от следните медни препарати: дитан, манкоцеб. Да се прилагат и дитиокарбаматни продукти за защита от входни рани и вторични гъбични и бактериални заболявания.

Коментари