Подай сигнал

Октоподът Тотев-Николов завзема центъра на Пловдив

Общината продаде 3185 кв. метра на „Блек сий инвестмънт” АД вместо сама да построи многоетажен паркинг в зоната, в която спирането е ад

Пловдив

от Екип Марица 12231 прегледа 0

Октоподът Тотев-Николов завзема центъра на Пловдив

ПОРЕДИЦА РАЗСЛЕДВАНИЯ НА "МАРИЦА": КАК ЗАБОГАТЯХА ПЛОВДИВСКИТЕ УПРАВНИЦИ

Фамилията на пловдивския кмет Иван Тотев започна от малко общежитие до казармите и Централни гробища. В момента обаче братът на градоначалника строи огромен частен квартал в терена на бившата пивоварна "Каменица". Не е лошо, че кметът е от богато семейство, чийто бизнес се развива. Притеснителното е, че възходът на фамилията съвпада напълно с периода на неговото кметуване.

Оказва се обаче, че не само роднините на градоначалника стават все по-богати в двата мандата на Тотев. Със светкавични темпове имущество и пари трупа цял кръг приближени на кмета. В поредица от разследвания "Марица" разказва как забогатяха пловдивските управници и дали това не става на гърба на общината и държавата.

Пореден атрактивен имот в центъра с площ 3154 кв. метра е продаден от Община Пловдив на фирма, близка до приятелския кръг на ВиК шефа Спартак Николов и брата на градоначалника Георги Тотев, установи разследване на „Марица”. Купувачът е фирма „Блек сий инвестмънт” АД, която три години по-късно е преименувана на "Кепитъл холдинг груп". Тя е в портфейла на известния предприемач Веселин Чипев, който е във връзка с октопода от фирми чрез Иван Атанасов, управител на няколко дружества, използвани за придобиване на евтини общински имоти. С поредната сделка приятелският кръг продължава да завзема центъра на Пловдив.

Тотев и компания слагат ръка на почти всеки атрактивен парцел, подходящ за изграждане на офиси и жилищно строителство. Бившият общински терен се намира на ул. „Цанко Дюстабанов” 61, само на няколко метра от Автогара "Юг", между сградите на "Кепитъл сити център" и Pulse Fitness, които също са собственост на дружества, свързани с Чипев.

Теренът е продаден на „Блек сий инвестмънт”АД с решение №215 от 15 юни 2013 г. То е гласувано в Общинския съвет по предложение на зам.-кмета инж. Димитър Кацарски.

Тогава на сесията съветниците протестираха, че администрацията разпродава на безценица ценните си имоти в широкия център на Пловдив, вместо да ги ползва за обществени нужди. В крайна сметка местният парламент, подчинен на кмета Тотев, даде зелена светлина на сделката. Сред гласувалите "за" е и шефът на ВиК-Пловдив Спартак Николов.

Оценката е изготвена от „ДД - Експерт”ЕООД - една от лицензираните фирми, които администрацията на Тотев използва за подобни случаи. Началната тръжна цена за 3154 кв. метра дворно място ведно с постройките е определена на 1 558 600 лева. При търга обаче договорът за продажбата е подписан на цена 1 977 297 лева.

От обясненията на зам.-кмета инж. Димитър Кацарски в Общинския съвет става ясно, че сделката е договорена предварително. Инж. Кацарски уточнява пред съветниците, че в Община Пловдив са заявени инвестиционни намерения от "Кепитъл сити център" за придобиване на общинския имот с цел да построят многоетажен паркинг.

Администрацията няма отговор на въпроса какво пречи на Община Пловдив сама да изгради на това място паркинг и поне частично да реши тежкия проблем с паркирането в центъра. Няколко години по-късно градската управа се сеща за необходимостта от многоетажен паркинг, но свободни терени в центъра вече няма. Затова се стига и до радикалното решение - многоетажен паркинг да бъде построен за сметка на здравното заведение (ДКЦ - 6) на ул. „Любен Каравелов” 5, чиято сграда е нарочена за събаряне.

И докато администрацията лапа мухи, изгубеният общински имот на ул. „Цанко Дюстабанов” 61 успешно обслужва посетителите на двата комплекса „Кепитъл сити център” и „Пулс фитнес”. На паркинга няма нито едно свободно място, на което да си оставиш колата срещу заплащане. Над сто автомобила бяха паркирани вчера зад електронната бариера, която се вдига само с карта.

За „компенсация” Община Пловдив криво-ляво спретна миналата година мини паркинг под Бетонния мост до входа на Автогара "Юг". Местата на това смешно пространство стигат едва за четири-пет коли.

Всъщност голямото предимство на спазарения общински имот е другаде. Устройственият план на квартала позволява на ул. "Цанко Дюстабанов" 61 застрояване над 15 метра. Общината е продала имота за 82 евро на квадрат, което е далеч под пазарната за суперцентъра.

ОПАСНИ ВРЪЗКИ

Дружеството, купувач на терена до Бетонния мост, е свързано с фирма „Джи Ти Ай Ем” АД. В нейното управление, както "Марица" вече писа, участват хора от приятелския кръг на Спартак Николов и Георги Тотев. Една от топлите връзки е Иван Атанасов, който е управител и на фирма „Файненс Интернешънъл“ АД. Тя също е свързана с Веселин Чипев и се е сдобила с апетитен общински имот на бул. "Санкт Петербург" срещу "Лаута". Там Иван Атанасов дърпа конците заедно с Екатерина Владимирова Карагяурова и Христина Асенова Иванова.

Октоподът Тотев-Николов завзема центъра на Пловдив

Коментари