Окръжният съд ще си търси шеф от трети опит

Със 7 на 6 гласа "за" Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) не успя да назначи настоящия ръководител на Районния съд в Пловдив Иван Калибацев за ръководител на Окръжния съд в града. За осъществяването на успешен избор бяха необходими гласовете на 8 от съдебните кадровици в негова подкрепа, съобщи сайтът „Правен свят“.

Това е втората поредна процедура за избор на Окръжния съд в Пловдив. Първия път кандидатът отново беше един. Това бе съдия Веселин Хаджиев, който сам се отказа от надпреварата. Въпреки продължилото около 2 часа и половина изслушване на съдия Калибацев пред ресорната колегия на кадровия орган и последвалия дълъг и противоречив дебат, избор и този път не се състоя.

"Ако ми гласувате доверие, бих насочил сериозни усилия и към сградния фонд. Управителят на съдебната палата е именно председателят на Окръжен съд-Пловдив. Това е нашият имидж, това е първото, което срещат гражданите и страните. Първата задача е усвояването на бюджета, предоставен от ВСС в размер на 300 000 лв. за ремонт, тъй като в момента то се бави. Това влияе изключително негативно. Ще положа усилия за издигане на имиджа на съдебната власт, което да подобри отношението както на страните, така и на журналистите. За да се създадат по-добри възможности за отразяване на дейността на съда, имам идея да направя едно своеобразно, кратко обучение, което ще даде възможност за повишаване на правната им култура", посочи още в началото на представянето си Калибацев.

Олга Керелска веднага го попита как е решил да се кандидатира за председател на по-горестоящия съд, след като преди едва 7 месеца бе избран за ръководител на Районния съд в Пловдив. "Кое Ви мотивира, след този кратък срок, да се кандидатирате за друга позиция? Не считате ли, че това е демотивиращо за съдиите и служителите в Районен съд-Пловдив? И как си обяснявате факта, че в Окръжен съд-Пловдив, нито един съдия не се е кандидатирал за поста, включително и зам.-председателите?", попита Керелска.

"Към онзи момент нямах никаква представа и не съм предполагал възможността да се кандидатирам за нов пост. Няма друг кандидат за Окръжен съд. Липсата на титулярни ръководители създава криза сред самите съдии. В колектива започва неглижиране на някои от задълженията, забавяне на някои от тях, изпълняващият функциите не може да разпределя правилно бюджета и да ръководи човешкия ресурс. Аз съм отговорен и сериозен човек, винаги съм полагал усилия да подобря обстановката и да ходя с удоволствие на работа. Моята основна цел е създаването на един добър и работещ колектив, това е и основната причина да се опитвам да надградя. Считам, че ще бъда по-полезен като председател на Окръжния съд", отговори Калибацев и уточни, че не смята, че явяването му в конкурса ще разочарова или демотивира колегите му в Районния съд.

Той даде и отговор защо според него липсват други кандидати за ръководители, като обясни, че административната работа налага "излизане от зоната на комфорт", както и добри "мениджърски функции". "Вече все повече и повече се губи административният капацитет, а район като този в Пловдив изисква голям опит. Непредвидимостта притеснява както съдиите, така и съдебните служители", посочи кандидатът.

Последвалите коментари и вотът на кадровиците бяха полярно противоположни.

Пръв "против" кандидатурата на председателя на Районен съд-Пловдив за ръководител на Окръжния съде се обяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, с аргумент, че Калибацев е магистрат на по-ниско ниво от тези в съда, за чийто ръководител кандидатства. Боряна Димитрова, Красимир Шекерджиев и Олга Керелска подкрепиха Панов. "В крайна сметка става дума за елементарно чувство за мярка", заяви Боряна Димитрова.

На обратното мнение бяха Даниела Марчева, Вероника Имова, Драгомир Кояджиков и Боян Новански, според които съдия Калибацев е "амбициозен, иновативен и търси управленско решение на всеки проблем". "Единственото, което ме разколебаваше, беше, че според мен той има авторитарен стил на управление. Но той има конкретна визия за чисто управленски решения", посочи Даниела Марчева и поясни, че ще подкрепи кандидата. И представляващият ВСС Боян Магдалинчев заяви подкрепа за Калибацев, изразявайки мнение, че той познава добре проблемите както в Районния съд, така и в Окръжния съд. "Младостта не е порок. Искрено се надявам повече такива млади, амбициозни хора да участват в конкурси", заяви Магдалинчев.

"До онзи ден слушах - Бога ми съдийското самоуправление е еманация. На такова мнение бяха г-н Панов, г-жа Керелска и г-н Шекерджиев, които се кълняха в съдийското самоуправление. Сега позицията е обратна. Ето сега е ясно кой е лицемерен и кой не е в своите действия", заяви на финала Драгомир Кояджиков, визирайки провелото се Общо събрание на съдиите от Окръжния съд в Пловдив, на което Калибацев е бил подкрепен за ръководител.

Въпреки това, гласуването показа, че съдия Иван Калибацев остава председател на първоинстанционния съд в Пловдив и предстои Съдийската колегия да открие нова, трета поредна процедура за титулярен ръководител на Окръжния съд в града.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?