Подай сигнал

Огромни количества кокаин откриха в кашони с банани (ОБЗОР)

Около 75 кг кокаин са били открити в 20 626 кашона с банани в Бургас на стойност над 5 милиона лева.

България

от Екип Марица 488 прегледа 0

Снимка: Google

Административният ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас Георги Чинев съобщи, че на 27 юли тази година плавателен съд на международна компания е акостирала в Пристанище Бургас, идвайки от Италия. Два дни по-късно - на 29-ти, са разтоварени голямо количество банани, които на 31 юли са пристигнали в складова база в Бургас. Получател на стоката е българско търговско дружество, като от Еквадор за него са били предназначени 15 контейнери с банани, във всеки от които е имало по 20 палета.

Общо кашоните са били 20 626 броя. По случая е извършен оглед и са назначени физико-химически експертизи на иззетото наркотично вещество. Прокурор Чинев съобщи, че законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 г. до 15 г. и „глоба“ в размер от 20 000 лв. до 100000 лв. по образуваното досъдебно производство за държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество в особено големи размери.


Директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов каза, че работник е открил кашоните с банани. Наркотиците са били поставени в пакети, обвити с оловно фолио, което е затруднило визуализацията им при граничния и митнически контрол. Той изтъкна, че стойността на откритото наркотично вещество е над 5 000 000 (пет милиона) лв., като разследването по делото ще продължи и на територията на цялата страна, тъй като търговското дружество – получател в страната ни притежава подобни складове и в гр. София, гр. Варна и гр. Пловдив.

По първоначални данни чистотата на открития кокаин е изключително висока, а количеството наркотично вещество е най-голямото задържано от ОД на МВР-Бургас от началото на 2019 година. Към момента няма задържани по случая, добави още комисар Калоянов.

Източник: Фокус