Подай сигнал

Оградиха котлована заради пожари

Регион

от Гергана Василева 240 прегледа 0

Селата и районът обаче с часове бе подложен на "обгазяването"

През март инспектори от РИОСВ-Пловдив спряха дейността на площадката в Първенец и разпоредиха котлованът от бившето депо да бъде заграден. Предписанието бе дадено заради няколко пожара, които лумнаха. Предписанието е изпълнено, видя репортер на "Марица".

Единият от пожарите беше в началото на март. Тогава в гасенето се включиха няколко противопожарни автомобила, помагаха и водоноски на "Чистота". Огнеборците едва достигнаха до мястото, което се оказа на труднодостъпно място - в котлована. Тогава шефът на пожарната изказа опасения, че влизането на огнеборците в огромния кратер би представлявало огромен риск, тъй като може да се окажат в нещо като тресавище.

Бяха направени опити и булдозери да загасят огъня със запръстяване. След дълга битка огънят бе загасен. Селата и районът обаче с часове бе подложен на "обгазяването".

Тогава така и не стана ясно как са лумнали, но една от версиите бе, че ровещи в боклука може да са драснали клечката на отпадъците, за да стигнат по-лесно до металите. Други пък допуснаха, че котлованът може сам да е пламнал. Парче стъкло, нагрято от слънцето, също можело да подпали отпадъците, които с години са били депонирани в котлована.

Пожари на сметището в Първенец имаше и през 2008, 2009 и 2011 година.

Коментари