Огнеборците с ценни съвети

Огнеборците съветват след зачестилите инциденти с газови бутилки

Заради зачестилите инциденти с газови бутилки огнеборците излязоха с ценни съвети. В началото на тази година, само за една седмица, загина един мъж, а друга жена пострада при използването на уреди с газ пропан-бутан. За да не се допускат такива, пожарникарите съветват:


 - НИКОГА не поставяйте бутилката в тавански помещения, мазе или в близост до вентилационни отвори, монтирани на пода. В случай на изтичане, пропан-бутанът се събира в местата под нивото на терена и може да образува там експлозивни смеси.
 - НИКОГА не оставяйте бутилката в близост до източници на топлина, защото налягането в бутилката ще се повиши. Бутилките да се инсталират винаги в помещения, където се осъществява добра вентилация. Вратата на помещението трябва да се отваря навън. В затворени помещения не се позволява монтиране на уреди без термозащита. Основната цел на термозащитата е да прекъсне притока на газ при евентуално изгасяване на пламъка. При голяма консумация изгорелите газове трябва да се отвеждат навън посредством комин. Забранено е наличието на повече от две бутилки - работна и резервна, в помещение. Когато не ползвате газовата бутилка за продължителен период, изнесете я навън.

- ВИНАГИ използвайте и складирайте бутилките във вертикално положение.

Ползване на газови уреди:

    При закупуване на газови уреди се информирайте какво налягане трябва нормално да осигурите и закупете съответен редуцир-вентил ( основната му функция е да подава постоянно и определено налягане към уреда). Това е от изключителна важност за добрата работа на уреда.  НИКОГА не се опитвайте да модифицирате редуцир-вентила.  Внимателно прочетете инструкциите за експлоатация, относно използвания  уред.  Убедете се, че е с вградена термозащита, задължителна за употреба на газови уреди в затворени помещения.

Поддръжка:

    Като всеки друг уред, газовите уреди се нуждаят от редовна почистване и технически преглед. В идеалния случай, газовите печки, газовите бойлери трябва да се преглеждат веднъж годишно за безопасност и продължителна употреба. Вижте адресите и телефоните на сервиза посочен в гаранционната Ви карта. Пазете я и ползвайте само квалифицирани техници за сервиз и поддръжка на уреда.

Вентилация:

    Всички горивни процеси изискват наличие на кислород, така че трябва да има вентилация, която да осигури достатъчен приток на пресен въздух за ефективна и безопасна работа на Вашата инсталация.

ВНИМАНИЕ: ВСЕКИ ОПИТ ЗА МОДИФИЦИРАНЕ /ПРИСПОСОБЯВАНЕ/ НА ГАЗОВ УРЕД ИЛИ ОБОРУДВАНЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОПАСЕН!

НА КАКВО ДА СЕ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ

    Гуменото уплътнение на вентила да е в добро състояние. Много важно е да се постави правилно редуцир-вентила за да се осигури херметичност на връзката. В зимни условия е възможна липса на налягане (необходимо темпериране), заледяване на вентила (да се облее с топла вода). Пристягащи скоби - дали са много натегнати, до степен прерязва?%B

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?