Одобриха нова терапия за рак на млечната жлеза


Комплексният онкологичен център в Пловдив има опит отпреди 7 години с препарат, който наскоро бе одобрен в ново ръководство за химиотерапевтично лечение на рак на млечната жлеза. Указанието бе прието на най-големия световен онкологичен форум „Аско” в Чикаго. Годишната среща, където най-напред се представят всички новости в онкологията, се проведе в началото на месеца. Става въпрос за продукт /Нератиниб/, който е участвал в клинично изпитание на КОЦ – Пловдив от 2011 година. Наясно сме с продукта още преди фактически да е станал лекарство, поясни началникът на отделението по медицинска онкология и хематология д-р Петър Петров в КОЦ - Пловдив, който заедно с други ръководители на терапевтични звена бе поканен на най-престижния онкофорум в света. Засега не е ясно дали въпросното лекарство ще влезе за рутинна употреба у нас.

Пътят до приложението на един медикамент не е кратък - минава от одобрение от Американската администрация за контрол на храни и лекарства - FDA, през Европейската агенция по лекарствата – EMA като забавянето е няколко месеца при данни за ефективно лечение. Ако ЕМА одобри лекарството, означава, че то автоматично е одобрено и при нас, тоест онколозите имат право да лекуват с него пациентите. Другият въпрос е дали Здравната каса ще го поеме безплатно или не.

Продуктът, участвал в клиничното изпитание на КОЦ, е единият от одобрените като терапия за рак на млечната жлеза. Другият обсъждан препарат вече е одобрен в нашият стандарт по онкология, тъй като е доказано, че е ефективен. Касата го пое безплатно.За третият одобрен на форума не би трябвало да има проблем, тъй като цената му не е висока, коментира д-р Петров.

Друг препарат, за който са изнесени резултати на „Аско”, е за метастазирал рак на простата – също много често срещана локализация. Лекарството вече се прилага в България, и то с много добър ефект, но след хормонотерапия. Сега вече може да се употребява като начално лечение със значително добри резултати. Интересен момент е, че в САЩ коментират, че въпросният продукт натоварва здравната им система, тъй като се приема от пациентите дълго време. Затова там се прилага само, ако е в здравния застрахователен пакет на съответния пациент.

Д-р Петров коментира, че за онколозите е важно, че всички регистрирани участници в „Аско” получават светкавична информация, когато настъпят промени на правилата на лечение. Това означава, че в мига на промяната, те веднага биват известявани на имейлите си и могат да приложим нововъведенията.

Високо ниво

„Аско” е най-престижният онкологичен форум в света. Той събира професионалисти по онкология от всички държави, за да обсъди най-съвременните методи за лечение. Тази година в него са участвали 36 000 лекари от цял свят. Лектори са били всички световни учени в областта на онкологията. В годишната среща участваха ръководителите на терапевтични звена в КОЦ-Пловдив - д-р Антоанета Томова, началник на отделението по медицинска онкология, д-р Петър Петров, ръководител на отдел?%B

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?