Подай сигнал

Очевидец разказка адски неща за касапницата в Нова Зеландия

Свят

от Екип Марица 1397 прегледа 0

Очевидец разказка адски неща за касапницата в Нова Зеландия

Полицията и спецслужбите на Нова Зеландия, а също и на Австралия започнаха мащабна операция и събират всички подробности за терориста, който тази сутрин атакува две джамии и изби 49 души.

Това е първият подобен случай в Нова Зеландия. Полицията патрулира из улиците на града и засилва охраната, а правителството излезе с извънредно съобщение, в което призовава мюсюлманите да не посещават временно джамиите.

Терористите са задържани, но властите се опасяват, че могат да се появят техни подражатели, инспирирани от действията им срещу исляма.

Има информация в местните медии за спецоперации в страната, пише блиц. В град Данидин са отцепени няколко сгради, има данни, че там също са били планирани терористични атаки. В самият град Крайстчърч улиците са пусти.

Медиите препредават и ужасяващи свидетелства на хора, видели с очите си касапницата.
Те твърдят, че терористът Брентън Тарант просто е вървял и е стрелял наред, а хората са падали един след друг, покосени от куршумите.

"Той откри огън преди да влезе в сградата. Усетих се и буквално имах секунди, за да реагирам, да пробягам до прозореца, да изскоча през него и да се прехвърля през оградата. След това лежах на земята, правех се на мъртъв и чувах изстрелите. Минаха 15 или 20 минути, а те продължаваха да звучат", разказва един от очевидците, цитиран от местните медии.

Междувременно Тарант, явно решавайки, че е убил всичко, започва да бяга.

"Всички побягнаха към улицата, а той просто тръгна след тях и започна да стреля. Разбрах, че нямам шансове. Имаше няколко пейки и се скрих зад едната, затаявайки дъх. Той презареди оръжието си седем пъти. Отново стреляше и отново презареждаше", разказва спасилият се като по чудо Фарид Ахмед.

"Видях как много хора бягат, целите в кръв, беше ужасяващо, нереално, не можех да повярвам, че това се случва", разказва друг мъж, който по случайност се намирал в съседна сграда по време на стрелбата.

До момента властите не могат точно да възстановят хронологията на събитията. Известно е, че рано сутринта местно време е имало стрелба в две джамии, намиращи се на доста голямо разстояние една от друга. Не е ясно дали Тарант е участвал и в двете нападения или са му помагали съучастниците. По-късно властите задържат трима мъже и една жена, намиращи се в близост до централната болница.

Час след техния арест е заловен и самият Брентън.Същевременно униформените са започнали масово претърсване за взривни материали из цялата страна. В Оклънд силен взрив е предизвикал паника. По-късно е станало ясно, че роботи - сапьори са взривили две подозрителни раници.
Жителите на цялата страна са в паника и се предупреждават едни други да не излизат от домовете си.

Коментари