Очертаха границите на най-стария тракийски град

Очертават границите на най-стария тракийски град и на укрепената му част. Той лежи три метра под земята и е на 10 километра от Карлово. В момента на терена над село Васил Левски в Стара планина се извършва геофизично проучване, което трябва да приключи до края на септември. Това заяви директорът на Археологическия музей в Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов.

Преди години той откри античния град, за който се предполага, че е бил столица на Одриската държава през V в. пр. Хр. Доц. Кисьов и кметът на Карлово Емил Кабаиванов разгледаха заедно обекта и обсъдиха следващите стъпки за проучването му.  

Още преди време археолозите разкриха около един декар от цитаделата на тракийската столица, там бяха установени основите на храмова постройка, част от улица и част от крепостна стена.

Цитаделата се е разпростирала на площ от 10 декара, а целият град - на 40 декара. От там се открива великолепна гледка към Стремската долина и Тракия. Намерените при археологическите разкопки са скъпи керамични съдове и предмети, които са били внос от Египет и Гърция. 

Тракийският селищен център е първата столица на Одриското царство и един от двата обекта в страната, които имат огромен капацитет като история, подчерта доц. Костадин Кисьов.

В края на октомври обектът ще бъде зазимен.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?