Очаквано: свинското поскъпна с до 2 лева на килограм

Повишението на цената на тока и суровините сочат като причини производители, нямало общо с чумата

С до 2 лева на килограм е повишена цената на свинското в магазините, показа проверка на „Марица“. Поскъпването е от началото на тази седмица, а търговците на дребно твърдят, че и те самите били неприятно изненадани. Някои вече обират гнева на клиентелата. Пред очите ни в един от магазините купувачка се отказа от поръчаната стока, чувайки колко струва, а друга дойде до щанда, за да върне плик с вече премерени пържоли, преди да е отишла на касата.

Най-чувствително е повишението при каймата на една от най-популярните фирми в региона. До миналата седмица тя се търгуваше за малко над 7 лева на килограм, докато сега е 9,35 лева само осолена или 9,75 лева - омесена с повече подправки за скара или бабекова. Месото за готвене, което струваше също около 7 лева, вече е 8,55-9,00 лева. Беконът и котлетите с кост са по 7,80 лева, при досегашни цени с лев по-ниски.

Такава промяна забелязахме и в големите вериги, където за разлика от друг път промоции на месо почти няма.

„То се знаеше, че това ще последва след приказките за чумата“, коментират пазарджиклии, като не крият съмненията си, че болестта е била измислена, за да се оправдае чисто спекулативно вдигане на цените.

Почти всички производители от региона, които потърсихме, отказаха да обсъждат с репортери темата. Като по уговорка изтъкваха, че шефовете им били в отпуск и се оказа, щели се върнат чак след две седмици.

По-отзивчиви бяха само от фирма „Гаро М“, която е преработвател и няма собствени комплекси с животни. Според служители случващото се нямало нищо общо с чумата и нямало как да се избегне поскъпването, след като токът за бизнеса е скочил с 20 на сто, а суровината от фермите - с 10-20%. Странно, но птицефермите и кравефермите явно не са оскъпили стоката си, макар и те да плащат киловатите по същата тарифа. Поскъпването е само при свинското.

Прогнози какво ще последва оттук нататък никой не смее да дава.

От дружеството без притеснения посочиха и конкретни цифри. При суровата кайма промяната била от 7,70 на 8,40 лева, при котлетите - от 7,20 на 7,80 лева. Какъв марж си слагат търговците на дребно, е друг въпрос.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?