Подай сигнал

Обзор 2018: Убийството на Плъха събуди пловдивчани

Пребиха до смърт известен учен, рейнджъри от Сопот станаха килъри

Крими

от Костадин Аршинков 2156 прегледа 0

Пребиха до смърт известен учен, рейнджъри от Сопот станаха килъри

Когато в ранната утрин на 2 март миналата година върху капака на лека кола, паркирана зад Областната управа, беше открит трупът на мъж, никой не предполагаше, че ден по-късно протестиращи пловдивчани ще изпълнят улиците на града в защита на убиеца. И че един мъртъв крадец може да обедини хората дори повече от повишената цена на горивата.

Това обаче се случи. Убитият мъж беше изпеченият апаш от „Столипиново“ Георги Джевизов, по прякор Плъха. А мъжът, който го бе погубил, се оказа уважаван лекар рентгенолог в УМБАЛ „Пловдив“. Д-р Иван Димитров бе задържан за убийството, извършено, след като крадецът влязъл в гаража му посред нощ, за да задигне каквото свари. Медикът забелязал, че в гаража му свети, а вратата била открехната. Излязъл навън, въоръжен с незаконно притежаван „Валтер“. На вратата на гаража се засякъл с Жоро Плъха. Бандитът опитал да избяга, като почнал да хвърля по доктора различни предмети и го наранил до глезена. В отговор Димитров започнал да стреля по Дживизов. Раненият крадец успял да прескочи оградата и да духне, но силите му стигнали само за няколко метра. Добрал се до паркирана кола, проснал се на капака и издъхнал.

Взривът на народното недоволство обаче избухна след ареста на д-р Димитров. Като един пловдивчани излязоха на улицата да го бранят с мотива, че лекарят е защитавал дома си от крадеца. Митингите пред Второ районно в негова защита прераснаха в шествия, стигнали чак до вратите на прокуратурата на бул. „Шести септември“. Въпреки това обаче срещу медика бяха повдигнати обвинения. По-късно той беше освободен от ареста и отново тръгна на работа, в очакване да приключи разследването и делото да започне.

Другият фатален случай, който потресе града, беше двойната смърт на ул. „Димо Хаджидимов“ в "Кючук Париж", при която 32-годишният Ради Енев умъртви по жесток начин - с множество удари с нож, съпругата си Илияна, след което заби острието в гърлото си. 12 часа по-късно 2-годишното им дете беше открито да плаче край окървавените трупове на родителите си. Трагедията се разигра отново през март, само две седмици след убийството на Плъха. Една от версиите на разследващите беше отключено психическо заболяване у Ради, но не се изключваше и вероятността жестоката саморазправа да е била проява на ревност.

Живеещите край Военна болница пък още тръпнат, като си спомнят ужаса, изживян от тях вечерта на 2 юли. Тогава на тротоара край колата си беше открит мъртъв 70-годишният професор Стефан Нейков. По-късно за зверството беше задържан 42-годишният Илия Стоичков, който се оказа съпруг на 32-годишна студентка, на която професорът обещал съдействие, за да завърши магистратурата си. Във фаталната вечер Нейков се срещнал с жената край спортната зала в село Оризари до Пловдив. Неочаквано там се появил мъжът на студентката, който започнал да налага пенсионера с бейзболна бухалка. Скъсал от врата му и златния му синджир. След това двамата с жената натоварили пребития мъж на собствения му фолксваген и го оставили до Военна болница, където той издъхнал. Илия Стоичков все още чака делото си в ареста.

Две убийства, извършени от мъже под пагон, също бяха сред знаковите престъпления през изминалата 2018 година. На 20 май бившият полицай от Районното в Карлово Добромир Лазаров бе прободен смъртоносно в блока, където живеел, на бул. „Ал. Стамболийски“ в Пловдив. Убиецът се оказа рейнджърът от 68-а бригада Специални сили Ангел Желязков, а причината за клането - любовта към фатална служителка на реда от Карлово.

На 7 декември пък бе открита убита 40-годишната военнослужеща от 61-ва стрямска бригада Десислава Стоянова. Тялото й беше намерено, натъпкано в ракла, в пристройка на къщата на приятеля <210> в Сопот. Именно Светослав Каменов, който се оказа бивш неин колега в поделението, беше задържан за убийството. Основната версия на разследващите засега е неуредени финансови отношения.

Коментари