Подай сигнал

Общинските съветници заработиха 130 лв. за час

Власт

от Тодор Ангелов 1137 прегледа 0

В оперативен порядък за по-малко от 3 часа общинските съветниците заработиха половината от полагащите им се пари за месеца. Ставката им излиза над 130 лева на час, а можеше и да е двойна, ако бяха си насрочили нова сесия на 23 май.

Вчера старейшините гласуваха набързо и почти без дебат 31 точки от дневния ред и отделиха време да поспорят единствено по извънредната - за удължаването на концесията на стадион "Христо Ботев".

Повечето гласувания бяха за средства от бюджета, насочени към социалните дейности и образованието. Без засечки мина предложението на ЕГ "Пловдив" да бъдат отпуснати нови 138 385 лева за ремонта на сградата. Причината за набъбването на първоначално заложената сума е открит теч на покрива.

18 000 лева бяха гласувани за подпомагането на дуални паралелки в държавни и общински професионални гимназии.

Във връзка с изменението на бюджета на община Пловдив за 2018 г. бяха отпуснати пари и за още няколко учебни заведения. Гласувани бяха 60 000 лева за текущ ремонт на ОУ "Душо Хаджидеков", 90 000 лева за ремонт на спортна площадка на СУ "Св. Патриарх Евтимий" и 156 040 лева за ремонт на ОУ "Княз Александър I" и ХГ "Св. св. Кирил и Методий".

При промяната на параметрите на бюджета за 2018 г. дебати предизвика отпускането на 600 000 лева за изграждане на временен паркинг до многофункционална спортна зала "Пловдив". Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" поиска повече информация по темата - защо струва толкова, каква е концепцията. Тя поясни, че по принцип не са против предложението. Зам.-кметът Стефан Стоянов обясни, че залата се използва за много прояви и има нужда от допълнителни места за паркинг.

По същата точка имаше и предложения от Нина Гьошева и Стефан Послийски от МК "Коалиция за Славчо Атанасов - Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО". Гьошева предложи 360 000 лева да се отпуснат за изграждане на детски площадки, а 35 000 лева за ремонт на читалище "Христо Ботев" в район "Южен". Послийски поиска по още 16 000 лева за културни прояви в шестте пловдивски района. Техните предложения не получиха подкрепа от съветниците.

Съветниците гласуваха разрешение на управителя на "ДКЦ V - Пловдив" ЕООД за закупуване със собствени средства на разсрочено плащане на нова медицинска апаратура за 55 000 лева.

Коментари