Общинският съвет на тъмно за разходите на "Пловдив 2019"

Никой още не е видял разчет за това как ще похарчим 79 млн. за Европейска столица на културата

Планираният бюджет от 79 милиона лева за инициативата Европейска столица на културата най-вероятно няма да бъде реализиран, показват сметките на Общинската фондация "Пловдив 2019" до момента. 20 млн. от тях са целева държавна субсидия, която може да се използва само за изграждане на инфраструктура. Обектите, които трябваше да се ремонтират и строят, обаче вероятно ще бъдат дофинансирани със средства от общинския бюджет, защото няма как да бъде похарчена разликата от 59 млн., пресмятат съветници от местния парламент. Те обаче все още не са наясно с плановете на фондация "Пловдив 2019" за разпределение на средствата. 

До момента от общия бюджет на инициативата са изхарчени и отчетени малко над  24 млн. лева, от които 4 млн. за строителството на зоопарка. Според таблицата с одобрените проекти за различни събития от програмата на ЕСК през 2019 ще бъдат изразходвани още 9,5 млн. лева. Около 2 млн. лева трябва да бъдат заделени за инициативи от ЕСК, продължаващи през 2020 г. Все още не е ясно и колко ще са оперативните разходи на фондация "Пловдив 2019" тази и следващата година. Дори те да повторят средствата за 2018-а /около 15 млн. лева/, общата цифра не може да надхвърли 50 млн. лева. Това означава, че фондацията или няма да изпълни ангажимента да осигури 10 млн. лева от частни спонсори, или ще прехвърля средства от събитийната програма към инвестиционната за изграждане на културна инфраструктура, предположи вчера Дани Каназирева, ръководител на групата на "Съюз за Пловдив" в Общинския съвет. Тя уточни, че до момента в местния парламент не са обсъждани задължителните тримесечни отчети на фондацията и финансовите разчети за 2019-а.    

Според предварителните планове за домакинството градът трябваше да има нов площад и галерия на ул. "Гладстон". Очакваше се още кино "Космос" да бъде изцяло ремонтирано. Другите точки на въздействия според апликационната книга бяха в Тютюневия град, Стария град, в "Столипиново" и на остров Адата. По-късно се разбра, че в плана е влизал и зоопаркът.  

За да се смени финансовата рамка, фондацията ще трябва да поиска разрешение от Общинския съвет. Не е ясно обаче кога ще стане това, след като до 31 януари местният парламент трябва да гласува градския бюджет. 

От вчера дейността на фондация "Пловдив 2019" се проверява от Икономическа полиция по настояване на Окръжна прокуратура. Засега се обследват само разходите за откриващия уикенд, но не е изключено проверката да се разшири и да обхване цялата дейност на фондацията. Материалноотговорното лице в нея е изпълнителният директор Кирил Велчев.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?