Подай сигнал

Общинският шеф, подкарал камион: Не се крия, ще се издължа

Пускам отпуск от ОбС, за да карам единия от камионите във фирмата. Няма шофьори, а и ми трябват пари

Регион

от Гергана Василева 2516 прегледа 0

Илия Дребчев

- Г-н Дребчев, от „Мотобул” твърдят, че имате неизплатено към тях задължение за близо 30 хил. лв.?

- Да, но аз вече нямам такава фирма. Прехвърлил съм дружеството.

- Но не отговаряте ли лично Вие за дълговете на фирмата?

-Да, отговарям. И те имат съответно застраховка в българска застрахователна компания, разговарял съм с тях и ще им бъдат платени.


- Смятате ли да се издължите?

-Абсолютно да.


- В сигнала се твърди, че сте отправяли заплахи, че „ще се изкарате социално слаб”. Прехвърлянето на фирмата с тази цел ли направихте?

- Глупости на търкалета. Прехвърлил съм фирмата на калеко ми, може да проверите. Той ми е роднина, не съм я прехвърлил на някой циганин. Как да се отърва от задълженията? Даже в момента карам единия камион, защото ми избяга шофьорът. Разбирате ли, затова съм си пуснал отпуска. Моля ви се, не се занимавайте с тези хора. Първо, те така направиха, че ме измамиха да подпиша споразумение. Щях да взема кредит 150 хил. лв. и да ги оправя. Те ме запорираха преди Нова година и банката ми отказа кредит. Сега мъча всякакви варианти, за да се оправя с тях. Но те имат застраховка в българска застрахователна компания. Тях какво ги бърка това нещо?

А имате ли задължения към НАП?

- Ама аз имам споразумение с НАП, от 62 хил. лв. съм изплатил 45 хил. Кой твърди тези неща?

- А защо сте прехвърлили фирмата на калеко Ви, след като приходите й са добри?

- Защото съм председател на Общинския съвет, промениха закона и нямам право да имам фирма, разбирате ли? Публичните личности нямат право да имат фирма.


- Отправяли ли сте заплахи, че ще „изгорят с вземанията си и че ще платите, ако и когато Вие прецените”?

- Не, госпожо, това са глупости. В момента имам финансови проблеми. Това са отношения между мен и като фирма не касае позицията, която заемам. Не съм се скрил. Този човек, на когото съм прехвърлил фирмата, ме е изгледал от малък. Може да проверите това.

- Кога смятате да се издължите?

- Госпожо, това са отношения между две фирми. Смятам да се издължа, когато имам пари. Нямам в момента, разбирате ли? Защо не напишете как единият ми шофьор заряза камиона пиян в Словакия преди 2 месеца. Че другият миналата година ме набута с глоба 5 хил. евро в Германия, че си забравил картата. Че третият се блъсна два пъти. Те се натрупват нещата. После една фирма ме завлече с 16 хил. лв. за въглища. Осъдих я накрая и ми дават по 200 лева на месец. На "Мотобул" съм обещал, че ще си вземат парите.

- А вие къде сте в момента?

- Пътувам за Англия, карам камион. Имам три деца, трябва да ги храня, разбирате ли. Нямам други доходи, защото съм запориран и ми взимат заплатата от общината, която отива към запора на "Мотобул". И аз трябва да си храня децата, нали така? Те така тормозят хората, първо ги карат да подпишат споразумение и аз им казах, че това споразумение не мога да го изпълня. В момента нямам възможност и на база на споразумението си вадят изпълнителен лист и са ми напраскали 14 хил. лв. само ЧСИ-та. Ако искате, като си дойда, мога да ви покажа документи и да ги публикувате. Да видите как работят „Мотобул”.

Ами налагането на запор на личните ми сметки за 37 хил. лв., при положение че дължа около 25! Какво е? Колко са парите отгоре, може ли да ги сметнете? 13 000 лева при уговорката, че ще им платя и няма да стигам дотук, те ме запорираха. После търсят пари. Как да си ги вземат, като съм запориран. Аз изпълнявам един запор към НАП, обясних им много добре. Споразумял съм се с НАП на 30 процента, може да го проверите. От 62 хил. лв. съм платил 45 хил. Ако аз ще продавам фирмата на някой си, ще се крия ли, дали ще платя тия 45 хил. лв. на НАП. Всеки месец изпълнявам споразумението с НАП.

Към "Мотобул" ще си изпълня частта, само задължението - 25 хил. лв, а не сумата, която ми искат за запора, защото аз не съм съгласен с частта на адвокатските им хонорари на ЧСИ-тата, защото са страшни.

- Какво превозвате?

- В момента превозвам автомобили, защото единият ми камион стои в Съединение. Сега даже ми звъняха за един курс преди малко и ще търся шофьор, за да видя дали ще мога да го направя. Нали ви казах, три деца имам, трябва да карам аз. "Мотобул" ми запорираха всичко.

- Как вървят бизнесът и браншът?

- Много зле, няма кой да кара, иначе има работа. Няма качествени кадри. Шофьори много, но качествени няма. На последния му плащах по 5000 лв. и пак избяга. Така реших аз да правя по един курс в месеца. Пускам си отпуска и тръгвам.

- Предполагам, че ги интересува кога ще се издължите?

- Това са отношения между две частни фирми. Нито съм се скрил, нито не съм си вдигнал телефона.

Коментари