Общински шеф си нареди павета пред вилата

Иван Георгиев от "Градини и паркове" твърди, че материалът е строителен отпадък, наривал го от склада до SPS

Общински шеф нареди павета на тротоара пред вилата си във Върбен, видя репортерът на "Марица". Иван Георгиев, началник на транспорта в "Градини и паркове", извозил ценния пловдивски материал на 50 км с личния си микробус.

Паветата са идеални, но той твърди, че били строителен отпадък. Наривал ги от склада на ОП-то до хотел SPS. Помоли да не пишем, защото щяла да се отвори конкуренция и всеки може да отиде да рови в купчината. 

Според Георгиев блокчетата са отишли във Върбен, след като местният кмет помолил за дарение, за да оправи площада. В центъра на селото обаче павета нямаше. Купчините са само пред вилата на Георгиев.

Директорът на "Градини и паркове" Стоян Алексиев отрече да е подписвал договор за подобно дарение. "Няма такова нещо. Не можем да даряваме павета, защото не са наша собственост", обясни Алексиев.

Как пловдивски павета стигнаха до Върбен

Одисеята на пловдивските павета, премахнати при ремонтите на булевардите, няма край. Само преди няколко дни, когато в медиите отново се зашумя за старата настилка, кметът Иван Тотев заяви на пресконференция, че всяко паве се води на отчет. Строителните фирми, които работят по ремонтите, носят отговорност за скъпоценния материал и го складират в строго определени да целта депа. Така няма как това богатство на Пловдив да изчезне незабелязано.

Да, ама не. В редакцията на „Марица“ сигналите за такива примери валят един след друг. Преди две седмици публикувахме снимка на нов палат в Родопската яка, зад оградата на който се виждат три „тепета от павета“. Няколко дни по-късно на редакционната поща получихме друг сигнал от загрижен читател. Този път се оказа, че пловдивските павета по неведоми пътища са поели към Брезовския край, и по-точно към село Върбен.

Според анонимния информатор пловдивски обитател на селото, който има къща там, е разтоварил пред нея цял самосвал с павета. Това амбицира екипа ни да провери откъде са доставени те и дали не са от изгребаната с багери стара пътна настилка от пловдивските булеварди.

Пристигнахме във Върбен, водени от максимата, че с питане и до Цариград се стига. Местните вдигаха рамене на въпроса кой наскоро се е обзавел с павета, но ни насочиха към селската бакалия, защото магазинерката знаела всичко. И се оказаха прави.

„За Иван от Градини и паркове ли питате? Той скоро докара павета“, беше първата реакция на продавачката, която ни насочи в правилната посока. След това разплитането на кълбото не беше никак трудно. С получената насока „Търсите къщата за гости по онази улица, а Иван живее отсреща“, за нула време стигнахме до търсеното място. Отвън до оградата наистина ни посрещна купчина павета, смесени с пръст и пясък, сякаш изсипани от самосвал. Редом с тях стояха натрупани стари тротоарни плочки и нови на вид бордюри - като тези, които се слагат сега при ремонта на булевардите. Голяма площадка пред едната от входните врати беше павирана, както и пространството на метър и половина покрай цялата ограда. От купчина пясък пък се подаваха единични бройки от красивите червени павенца, каквито има в обновената настилка на Малката Главна и ул. "Железарска" в областния град. А пред другата входна врата гордо се мъдреше каменно кошче за боклук, украсено с герба на град Пловдив.

След малко се появи самият стопанин на триетажната къща и любезно покани екипа ни в двора. Оказа се, че това е началникът на транспорта в ОП „Градини и паркове“ - Пловдив, Иван Георгиев.

„Анонимен ли е сигналът? Винаги, когато човек реши да направи добро, ще се намери някой, който да му мъти водата“, заяви домакинът още в началото на разговора. После обясни, че купил къщата във Върбен преди две години, а от два месеца вече станал официално и жител на брезовското село.

„Кметът Йордан Христев ме помоли да помогна с каквото мога за благоустрояването на селото. Затова с личния си микробус „Ситроен“ карам различни бракувани материали. Товаря на курс по 100-150 павета и ги стоварвам тук. Пред кметството ще се прави паметник на местните герои, загинали във войните, а пространството около него ще се павира. Паветата, които карам, са изровени от склада на фирмата ни зад хотел SPS и стоят там от години. Е, сложих малко и пред къщата, но повечето са за кметството“, обясни транспортният началник.

За материалите, докарани от областния град, имало официална молба, изпратена от управника на Върбен Йордан Христев до шефа на „Градини и паркове“ в Пловдив.  

Самият кмет също се оказа много отзивчив и се съгласи да покаже писмото до фирмата. То е заведено в документацията на кметството с изходящ номер 14 от 14 юни 2017 година. В него от селската управа молят, ако е възможно, „Градини и паркове“ да помогнат за реализирането на проектите за благоустрояването на селото с каквото могат - пейки, кошчета за боклук, материали за озеленяване, плочки за алеите и всичко, което преценят, че може да се даде под формата на дарение.

На въпроса дали има положителна резолюция на това искане, двамата ни събеседници отговориха с вдигане на рамене. Не разполагали и с документ за извършеното дарение, макар че в кметството вече са доставени няколко прилично изглеждащи пейки, 4-5 кошчета за смет с емблемата на Пловдив и купчина видимо употребявани шестоъгълни тротоарни плочки. Нямаше обаче нито едно паве.

Шефът е запознат с искането от селото, увери Иван Георгиев. И обеща на следващия ден да ни заведе до фирмения склад със заровените павета.

Междувременно репортер на вестника се свърза с директора на „Градини и паркове“ Стоян Алексиев. Той категорично заяви, че не е разписвал никакво писмо за дарения на село Върбен.

Кметът на Върбен Йордан Христев: Всеки помага с каквото може

В никакъв случай това не са крадени материали. Изпратили сме официално писмо с искане за дарение до "Градини и паркове". Село Върбен разполага с годишен бюджет от 4000 лева. Като оправя една улица - и парите свършват. Затова всеки в селото помага с каквото може.

Имаме намерение да вдигнем паметник на загиналите ни земляци във войните, да възстановим парка в селото и лятното кино, да създадем музейна сбирка на с. Върбен и да направим пенсионерски клуб.

На 18 август ще се проведе и събор във връзка с храмовия празник на църквата "Св. Иван Рилски". 
Благодарен съм на Иван Георгиев, че се ангажира с доставката на тези материали. Работата на селския кмет е да намира повече хора като него и да ги включва в дейностите за общото благо. Иначе няма как да стане.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?