Подай сигнал

Общината подхваща незаконния паркинг до съда

Местната власт e почти с вързани ръце - парцелът граничи с паметник на културата

Регион

от Елина Петкова 465 прегледа 0

Община Пазарджик вероятно ще ограничи достъпа до незаконния паркинг до Съдебната палата в Пазарджик. Това е единственото, което може да се направи до момента, тъй като теренът е част от имота на Абаджиевата къща, която пък е паметник на културата, обясни кметът на града Тодор Попов.

Въпросът бе повдигнат от Малина Златева по време на последната сесия на Общинския съвет. Тогава градоначалникът заяви, че му трябва време да провери какво може да се предприеме. Десетина дни по-късно обаче Попов призна, че още няма конкретни идеи, защото проблемът е повече от заплетен. Имотът е общинска собственост, но макар да е стопанин, за момента местната власт е с вързани ръце. Не може да предприеме строителство и инвестиции заради Абаджиевата къща.

Тя е паметник на културата и ресорното министерство трябва да се произнесе дали каквато и да е активност не крие риск от увреждане или дори разрушаване. Сградата е стара, неподдържана, лабилна. Допреди време помещенията в нея се ползваха за адвокатски кантори. Лошите условия принудиха повечето от юристите да си потърсят други помещения с изключение на двама, които инатливо държат да останат там.

Така постройката не може да бъде продадена, каквито бяха намеренията на общината преди години. Припомняме, че последният опит за такава сделка падна в съда през 2014 година.

Същевременно ползването на парцела за паркиране води съответните последици - към него не е изграден подход, колите минават през тротоара. Плочникът му е изкъртен от тежестта на преминаващите автомобили. При силни валежи пък колелата разнасят обилни количества кал наоколо - грозна гледка за център на голям град, и то пред Съдебната палата.

За момента единственото решение е ограничаване на достъпа до незаконния паркинг, коментира Тодор Попов. Кметът на Пазарджик признава, че това е „палиативна“ грижа, както и че изходът от проблема е имотът да бъде даден на частен ползвател.

Коментари