Общината кани пловдивчани на голям празник край река Марица

Хвърчила и фризбита, рисунки на асфалт, спортни тренировки на открито, фитнес зона, танци, творчески работилници и други интересни изненади  ще изпъстрят на 22 септември (неделя) обновената зона на бул. „Марица-юг“ между булевардите „Източен“ и „Цар Борис III Обединител“ в Деня на отворените улици, в който колите отстъпват място на хората. 

Събитието е кулминацията в Пловдив на тазгодишната Европейска седмица на мобилността, която започна на 16 септември и включи десетки инициативи във всички райони на града.  Това съобщиха от дирекция „Екология“ в Община Пловдив.  

Пътното платно на „Марица-юг“ в неделя ще бъде изрисувано с различни забавни игри като морски шах, дама, туистър, „Не се сърди човече”, ще има обособени места за настолни игри. Предвидена е и специална тента с ескейп-предизвикателство. 

„Любителите на цветята ще могат да си засадят растение или да подготвят семена за разсад. За най-любознателните посетители са предназначени образователни игри, беседи и занимания, посветени на устойчивия начин на живот и разумното придвижване. Ще има демонстрации на различни модели велосипеди, както и  временна вело-библиотека. Няма да липсват зони за отдих, масажи и тихи игри. Преобразяваме булеварда в зона за срещи, движение и почивка“, разказа главният експерт в дирекция „Екология“ Елена Найденова. Тя напомни, че Европейската седмица на мобилността се провежда по инициатива на Европейската комисия в подкрепа на екологосъобразното придвижване в градска среда, а 22 септември е обявен за  Ден без автомобили.

Организатори са Община Пловдив и сдружение БГ Бъди активен, Общинска фондация „Пловдив 2019“, КАТ-Пловдив, РИОСВ-Пловдив. Събитията започват в 10 ч., а  от ОП „Организация и контрол на транспорта“ съобщиха, че автомобилното движение по бул. „Марица-юг“ в участъка от бул. „Източен“ до Водната палата се спира от 8 до 18 ч.  

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?