Подай сигнал

Общината брои гробище за паметник на културата

Тромавата градска управа бави от лани слагането на постамент за цветя за загиналите във войните

Пловдив

от Валентина Йеремиева 839 прегледа 0

Общината брои гробище за паметник на културата

Цяла година Община Пловдив бави предложението за поставяне на постамент за венци и цветя на военните гробища в централния траурен парк.


Инициативата е на управителя на „Авиамаш“ Христо Барутчиев. Към молбата са приложени два проекта и се иска само разрешение, без да се налага финансиране от общинския бюджет. На 13 юни 2018 г. в администрацията се взима решение, че постаментът трябва да се съгласува в Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/.

„Разполагате със списъка на паметници на културата и следователно имате информация, че военните гробища, където са погребани загиналите в Първата и Втората световна война, не са паметник на културата“, контрира Христо Барутчиев. В писмо до кмета Иван Тотев той коментира: „Във вашите действия виждаме явно нежелание да се отдаде заслуженото уважение на загиналите руски воини“.


За разлика от тромавата градска управа още през на 7 август миналата година областният управител Здравко Димитров свиква заседание с участие на областната комисия „Военни паметници“, на което се разглежда статутът на военните гробища. Становището е единодушно - те не са военен паметник. От Министерството на отбраната е получено писмо, че няма пречки за постамента.

Документите на институциите и молбата на Христо Барутчиев обаче отлежават месеци наред в Община Пловдив и едва сега най-после се внасят за гласуване в местния парламент.