Общинарите на лов за музика без права по кръчмите

Половината от събраните глоби ще остават в местната хазна

Общински чиновници ще обикалят кафенета и ресторанти на лов за незаконна музика. Задължението им е вменено от началото на тази година. По закон проверките за наличие на музикален лиценз в търговските и туристическите обекти трябва да са поне веднъж годишно. Това съобщи Момчил Даскалов от "Музикаутор" на среща с членовете на Асоциацията на ресторантите и хотелиерите вчера край Марково. Ако е установено нарушение, заведенията, магазините, хотелите, фитнес клубовете и въобще всякакви обекти, в които звучи музика, ще бъдат глобявани минимум с 2000 лева. Горната граница е 10 000 лева. Кметовете на общините ще имат интерес от подобни проверки, защото 50% от събраните суми ще влизат директно в бюджетите на местните администрации. Това следва от промените в Закона за авторското и сродните му права. 

Досега тези функции се изпълняваха от няколко души в Министерство на културата - пет или шест експерти бяха длъжни да обследват над 100 000 заведения в цялата страна. Едва 15% от заведенията в България плащат за авторски права, а останалите обекти ползват музика нелегално, очерта картината Даскалов.

Цената за музикален лиценз по заведения зависи от броя на столовете /около 3 стотинки на ден за един стол/, а по хотелите - от броя на леглата  /1 стотинка на ден за легло/. Ценоразписът за търговски обекти е на база квадратура - около 3 стотинки на ден се падат на 10 кв.м търговска площ.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Маркет Радио

Маркет Радио

29.05.2020 | 14:47

Ето една по евтина алтернатива на Профон и Музикаутор: http://marketradio.net/

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?