Подай сигнал

Община Пловдив стана хранилка за юристи

При 39 специалисти на щат администрацията наема трима външни адвокати за важните дела и пак губи в съда

Пловдив

от Валентина Йеремиева 1517 прегледа 0

Общо 39 юристи са назначени в общинската администрация, за да се произнасят по преписките на граждани, да подготвят решения, които се взимат от местната власт, и да се явяват в съда по различни спорове. За важните дела обаче местната власт е наела още трима външни адвокати, които получават далеч повече пари от щатните. И въпреки армията от юристи преписките редовно се бавят, а Общината редовно губи в съда.

Според разписаното в Община Пловдив на щат се водят 683,5 служители. Сред тях дипломираните прависти заемат следните длъжности - седем юрисконсулти, двама старши юрисконсулти, 26 главни юрисконсулти, трима директори на дирекции и един началник на отдел. На граждански договор от парите на данъкоплатците се плаща за услугите на адвокатите Емилия Петрова, Евелина Божикова и Йордан Дамбулов.

Най-тесни са връзките с администрацията на Емилия Петрова. Тя върви ръка за ръка с кмета Иван Тотев още от времето, когато той управляваше район „Източен”. През годините, в които Тотев дърпа конците в Пловдив, дамата е обслужвала още Общинската болница „Св. Пантелеймон”, УМБАЛ „Пловдив” и някои от районите.


На въпрос на „Марица” кое налага при толкова много юристи да се наемат външни адвокати, от Община Пловдив отговориха, че поради огромния обем от административни процедури и преписки ползването на външни специалисти е наложително. "Служителите не са в състояние да обхванат целия обем от работа. С цел ефективна защита на интересите на общината и Общинския съвет са сключени договори с висококвалифицирани адвокати с безспорен опит по общинското право, които изпълняват задачи, възложени от страна на ръководството. Те подпомагат дейността на Общинския съвет с устни и писмени правни консултации в областта на търговско, гражданско, облигационно, вещно, трудово и административно право", обясняват от администрацията.

Проблемът е, че щатните юристи в Община Пловдив наистина нямат

квалификация и опит да покрият важните дела. Повечето от тях получават между 700 - 900 лева. В същото време на адвокат Емилия Петрова се плащаха 2400 лева на месец с ДДС през 2015 г. Сега от Общината отказват да назоват хонорара, защото бил в сферата на "личните данни".

Юристите в общината са разделени на няколко екипа. Административноправната дирекция се оглавява от Илиан Иванов. Специалистите в нея консултират кмета, секретаря и заместниците по всички основни наредби и заповеди. Собствен екип от юристи имаше и бившият зам.-кмет инж. Димитър Кацарски. Сега те помагат на неговия наследник с ресор строителство и общинска собственост инж. Йордан Калев.

Дирекцията "Обществени поръчки" също си има щатни юристи.