Подай сигнал

Община Пловдив на колене пред монополистите

Ул. "Любен Каравелов" се превърна в строително сметище след прекарване на кабели

Пловдив

от Валентина Йеремиева 2279 прегледа 0

Улиците и тротоарите, на които монополисти и кабелни оператори правят ремонти и прекарват подземни съоръжения, дни наред си остават разкопани или се възстановят некачествено, а общината обикновено е пас. С малки изключения по време на изкопните работи шахтите не се обезопасяват, строителните отпадъци не се почистват, а положената криво-ляво настилка обикновено хлътва след месец.

Примерите са безброй, въпреки че според наредбата на Общинския съвет в Пловдив от години е въведена практика фирмите да внасят депозит в районната администрация, на чиято територия възнамеряват да работят, и едва тогава получават разрешение за разкопаване. Размерът на депозита се изчислява в кметството на базата на прогнозните разходи, необходими за възстановяването на настилката. Парите се връщат, след като се изпълни задължението. Ако не е, администрацията ги задържа и с тях оправя бакиите.


Всичко това предполага железен контрол и драконовски санкции.


Ул. „Любен Каравелов” е един от примерите как добрите наредби се разминават с реалния живот. Тротоарът от южната страна на пътя срещу входа в двора на УМБАЛ „Св. Георги” наподобява сметище за строителни отпадъци, след като от "Виваком" прокарали нови кабели. Между ул. „Хан Кардам” и бул. „Васил Априлов” са струпани камари счупени плочки, цимент и пясък. Боклукът е нахвърлен до дърветата, пред входовете на блоковете и на бордюра с павираното платно. Отпадъците са артисали след прекараните под земята кабели за телевизия и интернет. Вчера преди обяд на ул. „Любен Каравелов” нямаше нито един работник, на който да му е възложено да си изчисти трошляка.


Тротоарната настилка на места е пропаднала. За разлика от окаяния вид на този участък, от северната страна на ул. „Любен Каравелов”, пред болницата, плочките са подменени, видя екипът на „Марица”.

„Безобразие! Точно пред жилищните блокове тротоарът е съсипан. Десет пъти го прокопаваха и се чудехме как да вървим. Зарязаха счупените плочки и никой не им търси отговорност”, коментира пред репортера на „Марица” Румяна Петричева, която живее на ул. "Любен Каравелов". Съседите <210> допълват, че пишман майсторите са оставяли шахтите необезопасени и по чудо не се е стигнало до инцидент.


Същата картина е и на ул. „Филип Македонски” в отсечката между ул. „Хан Кардам” и бул. „Васил Априлов”. Кабеларката като къртица е прокопала тротоара, прекарала кабелите, наредила плочките, колкото да се отчете пред районното кметство, и си тръгнала от обекта. След къртицата са останалите тепета от строителен боклук. В момента рови на съседната ул. „Кавала”.

„Веднага ще направим проверка и ако операторът не си е изпълнил задължението, ще си задържим депозита”, увери вчера зам.-кметът на район „Централен” инж. Тошо Пашов.