Подай сигнал

Общи правила за брокерите с новата Мултилистинг система

Имоти

от Даниела Арнаудова 722 прегледа 0

Дълго чаканата от брокерите мултилистинг система вече е факт

Дълго чаканата от брокерите Единна Мултилистинг система LARIS MLS бе представена вчера в зала „Париж" на „Гранд Хотел Пловдив”.

Събитието събра стотина брокери от Пловдив. Презентацията съчета теорията с практическо обучение, а брокерите се запознаха с техническите параметри, условията за ползване, професионалните правила за участие и начина на работа с платформата.

Различното е, че с Мултилистинг (Multiple Listing Service) продажбата на един имот става с посредничеството на повече брокери, стана ясно по време на събитието. Накратко схемата е следната: един брокер сключва договор за изключителни права, а останалите брокери му сътрудничат - така сделката се реализира при възможно най-добри условия. По този начин MLS обединява брокерите около етичен кодекс и общи правила на работа, което дава редица предимства, както за продавачите и купувачите, така и за самите брокери, които в случая имат вътрешна система за контрол на договорите и информацията в MLS. В същото време брокерите имат непрекъснат обмен на информация помежду си в реално време чрез специален софтуер.

На събитието Ирена Перфанова, зам.-председател на УС на НСНИ, и Маноела Маргаритова, представител на Ларис МЛС представиха основните предимства на изключителното представителство в отношенията брокер-клиент и разясниха многобройните функции на Laris MLS, като направиха практическа демонстрация на работата със системата.

На срещата дискутираха по теми, свързани със собствеността, регулацията, ОУП, параметрите на застрояването, както и услуги, свързани с подпомагане на процеса по посредничество при брокерските услуги. Председателят на УС на НСНИ Добромир Ганев разказа, че пазарът в момента се отличава със забавящ се ръст на цените на жилищни имоти, спад в обема на сделките и висока строителна активност на жилищни проекти. В големите градове като София, Варна, Пловдив и Бургас пазарът е стабилен и жилищното строителство е в подем. Причината е в активните миграционни процеси, както и в значителните икономически дисбаланси в различните райони в страната, каза още шефът на НСНИ.

Коментари