Обявиха извънредна новина за Евгения Банева

Евгения Банева остава в ареста. Това реши Специализирания наказателен съд.  Преди да започне заседанието Евгения Банева се оплака от потресаващи условия в килията й.

„Условията в т.нар. „луксозен арест” на „Г.М. Димитров” са потресаващи и може да се получи интересно, ако ми позволят да си водя кампанията за евроизборите от килията, за да може да види обществеността в какви условия лежат арестантите в Р България, горд член на Европейския съюз", каза Банева.

Тя коментира информацията, че е водела контакти с близки от килията. 

„Това е поредното нещо, което аз отнасям към предварително обявена за виновна. Защото на 28 декември при акция по намиране на телефона на моя съпруг, подобна акция наречена на арестантски жаргон „пълен тараш“ беше извършена и в моята килия. Нищо не беше открито. Пълният тараш беше последван от още два други пълни тараша няколко дни по-късно. По разпореждане на прокуратурата бях преместена в нова килия, където също бях подложена на около четири нови пълни тараша, някои, от които в стил „Рамбо“, заяви Банева, цитирана от Нова телевизия.

Банева обясни, че при при обиска в килията й  нахълтали 6-7 души с метални детектори за откриване на непозволени предмети. По време на акцията се изважда всичко от помещението – дрехи, храни, „обзавеждане“.


„Ако е имало нещо, което е трябвало да бъде намерено, да е било намерено. Иначе всички останали внушения намирам за абсолютна лъжа“, категорична бе съпругата на Николай Банев.

Прокурорът Мария Дойчева заяви, че съгласно Наказателно-процесуалния кодекс обвиняемите лица нямат задължение да говорят истината и Банева се възползва от това.

„Съдебно-компютърната експертиза е безусловен факт, нейните съобщенията с мъжа й също, разговорите с децата също, разговорите с представителите на руската страна също“, заяви Дойчева.

Тя добави още, че искането на Банева за промяна на мярката й е поискана по общия ред, а не по здравословни причини. Прокурорката обясни още, че ако Банева поиска да води кампанията си от килията ще й бъде осигурен достъп и прокуратурата няма да й пречи.

Заседанието на спецсъда беше отложено с 1 час, заради искане на Банева и адвокатите й да се запознаят с документацията по делото. Съдийският състав трябва да реши дали да измени мярката й от задържане под стража в по-лека. 

Припомняме, че от 6 декември 2018 г., Евгения Банева и съпругът й Николай Банев, са в ареста по обвинение за участие в организирана престъпна група за данъчни и длъжностни престъпления и пране на пари, пише блиц. Банев вече поиска да излезе на свобода, но и първоинстанционният Наказателен съд, и Апелативният спецсъд му отказаха.

Междувременно стана ясно, че Инициативен комитет е решил да издигне кандидатурата на Евгения Банева на евровота през май.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?