Обновяват кухнята на домашния социален патронаж в "Родопи"

През 2008 г. се създава услуга в община „Родопи“, с. Брестовица, която да е в помощ на възрастни самотни хора и хора с увреждания. Общо четири човека е персонала на социалният патронаж.

Готвач, работник кухня, санитар и касиер- домакин се грижат всеки ден от понеделник до неделя, да бъдат доставени, със собствен транспорт на общината, обяд и вечеря до домовете на хората. Разходите за персонал, ток, вода и гориво се покриват изцяло от общинския бюджет и възлизат на 44 000лв. за година, а общата издръжка на социалната услуга е 68 000лв.

Към момента кухнята в село Брестовица е с капацитет 45 места и обслужва 60 човека в неравностойно положение. Оборудването е старо и амортизирано, електрическите уреди се нуждаят от подмяна, както и обзавеждането. В кухнята има установен теч от покрива, който в най- кратки срокове трябва да бъде отремонтиран, ВиК тръби за подмяна както и  шпакловане и боядисване.

В началото на месец Юни, кметът подписа договор с Министерство на труда и социалната политика, с което на общината ще получи средства в размер на 30 000лв. Те ще бъдат разходвани за закупуване на фурна на три нива, фризери, хладилници, стелажи и друго обзавеждане, а за ремонта общината ще осигури собствени бюджетни средства.

„Така ще улесним значително работата на персонала и разбира се предоставянето на по- качествени и ефективни услуги за самотно живеещи хора и хора с увреждания. Имаме и списък със седем чакащи потребители, които ще успеем да поемем след финализиране на дейностите по проекта и бройката ще нарасне на 67.“, коментира кметът на община „Родопи“, инж. Пламен Спасов.

От 2 май тази година, община „Родопи“ започна и разнасяне на топъл обяд, приготвен от кетъринг фирма, на 130 човека в шест населени места в Общината. Договорът по проекта, с Агенция за социално подпомагане е  за срок от 1 година. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?