Обмислят безплатно висше образование

То ще важи за определни направления в университетите

"Основният проблем на системата е намаляващият брой ученици. Посетил съм 96 общини, в повечето говорим за включването на децата в образователния процес, но при вас този проблем е най-малък." Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от Дарик.

Министър Вълчев подчерта колко важно развитието на дигиталната компетентност и изучаването на втори чужд език за бъдещето на образованието. Той акцентира и върху възпитателната работа, чиято цел е всяко училище да проведе разговори със семействата за взаимодействие с родителите.

Обмисля се догодина да се регламентира безплатно образование и допълнителни стимули за тези направления във висшите училища, в които има най-голям разрив между бъдещо търсене на пазара на труда и днешното търсене на образование.

Според министъра учителите са най-важният фактор в системата. "Ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти по всички професии", е казал той и е припомнил, че правителството е заложило 360 млн. лева за догодина за увеличение на учителските заплати и тази политика се изпълнява поетапно.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
иван стоев

иван стоев

18.05.2019 | 21:27

"материалът" ,ако е лош и най-добриятучител няма да постигне резултати.Това не е ли ясно на г-н министъра?Ами купените дипломи?Ами некадърно написаните учебници от пишман професионалисти,всеки от които е искал да надскочи колегите си?Освен да даде фактически полезни знания на учениците,училището трябва да ги научи да мислят самостоятелно!А така подбрания и поднесен в учебниците материал "подготвя" папагали,които не саготови за никаква работа или по-нататъшно образоване.

Отговори
3 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?