Подай сигнал

Обличат в бяло 3-годишни принцеси

Калиницата се свързва с образа на малката Богородица при нейното въвеждане в Божия храм

Регион

от Стела Пенева 534 прегледа 0

Малките принцеси на Асеновград започнаха да се подготвят за празника Калиница, който е с над 100-годишна история и се провежда само в китния град в подножието на Родопите. Момиченца между 3 и 6 години чакат с трепет своите бели булчински рокли, които специално се шият за събитието. Образът на Калиницата се свързва с този на малката Богородица при нейното въвеждане в Божия храм и посвещаването на Бог от нейните родители, когато е била на 3 години.


Народният обичай започва от двора на Етнографската къща, където момиченцата вадят оставените в менче с "мълчана вода" нишани - пръстени, гривни, копчета... А след това минават за здраве под магичния билков Еньов венец. Литийното шествие преминава и през храм "Свети Николай Чудотворец". Там архиерейският наместник стафрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев отслужва празнична литургия за здраве, късмет и благополучие и повежда шествие с калиниците до параклис „Св. Въведение Богородично”, изнася иконата на Светата Майка и поръсва калиниците със светена вода. Шествието завършва в градския парк с музикална програма. На финала се избира най-хубавата калиничка. Случвало се е да се съберат над 500 момиченца, а от община Асеновград се надяват и тази година бройката им да е внушителна.


Макар и променен през годините, древният празник Калиница и до днес е запазил своята уникалност и дух. Според историците празникът води своето начало от гръцките махали на Асеновград. Калиница е гръцка дума, която в превод означава красива млада булка. Тогава за калиничка се избирало момиченце от най-заможното семейство в квартала, като се смятало, че чрез изпълняването на обичая благополучието на семейството <210> ще споходи и участващите в ритуала. След изпълнението му родителите на калиницата давали гощавка за всички.


По-късно в празника навлизат българските и християнските обичаи. Образът на калиницата се обвързва с Еньовата буля и тези момичета са възприемани като Слънчови невести. Вечерта преди Еньовден майките на калиниците носят нишани (малки амулети) на калиница, която е изпълнила тригодишния обичай. Нишаните се слагат в менче с мълчана вода, което се оставя да пренощува в двора под звездите. На 24 юни сутринта се гадае по нишаните коя калиница какъв късмет я чака в живота и любовта.

Тази година обичаят ще прерасне в целодневен празник, защото точно тогава центърът на китния град ще се превърне във феерия на красотата. Проектът “Красотата на Асеновград” съчетава в програмата си няколко от най-вълнуващите конкурси за красота в България, в които всички малки и големи “принцове и принцеси” на града и региона ще могат да се включат. Това са конкурсите Малка Мис и Мистър Асеновград и Мис Асеновград, като победителите от тях ще имат честта да представят града в националните надпревари Малка Мис и Мистър България и Мис България 2019 година. Известни изпълнители и звездни гости ще се присъединят към празника на 24 юни.