Подай сигнал

Областният управител: Държат ни отговорни за наводненията, а нямаме финансиране

Става въпрос за спасяване на реколти и човешки животи, а не някой да си прави пиар

Интервю

от Гергана Василева 935 прегледа 0

Здравко Димитров, областен управител на Област Пловдив

- Г-н Димитров, Пловдив и областта готови ли са да реагират срещу опасност от наводнения?

- По принцип язовирите са приведени в необходимото състояние. На минимума са всички. По закон вътре в градовете реките са на общината, а на 500 м извън града отговаря държавата. Няколко пъти сме писали писма за превенция, защото тук трябва предварително да се почистят. За съжаление не се отпускат такива пари. Когато стане някъде наводнение, тогава се реагира. Било то дига, било да прелее река, много често се случва това и в границите на областта. Разбира се, нека има сняг, нека има дъжд, но за съжаление знаете, че когато едно речно корито няма проводимост, тогава вече то става неконтролируемо. Така че в тази посока може да се работи. Правили сме предложение до министерствата да се предоставят на областните управители средства и да могат превантивно да се укрепват диги, да се почиства растителността, която, между другото, е кавак и не става за нищо.

- Имате ли проблеми с природозащитници, които атакуват и блокират почистването на речните корита и водоеми?

- Вижте, тук става въпрос за спасяване на реколти и човешки животи. Тук не става дума някой да си прави пиар или удоволствие, това е необходимост. Защото, когато дойде проблемът, сме ние виновни. А превантивно нямаш възможност за реагиране, защото нямаш финансиране.

- Ако правилно разбирам, става дума за участъците, които са извън населените места?

- Да, това са канали, за които пък отговарят „Напоителни системи”, това са реки, за които пък отговаря държавните структурни. Така че малко се разминава отговорността, макар че в крайна сметка, не дай си боже стане нещо, ще е виновен областният.

- Какви средства са нужни?

- Мисля, че последния път искахме 7 или 9 милиона. Не са малко средствата, които трябва да бъдат отделени, защото от години не е правено нищо в тази посока.

- Това означава ли, че има опасност от заливане извън населените места?

- Разбира се. За съжаление пожарът може да бъде спрян, но водата тръгне ли, няма спиране. Ние почти всяка година или през година имаме някакъв проблем. Миналата година в Садово дигата се беше разрушила. За съжаление, това е, никой не го желае, но трябва да се предвиди това нещо. Онзи ден имах телефонен разговор, обади ми се старши комисар Николов и ми каза да имаме готовност, защото отгоре и вчера е валяло сняг. В Смолян - дъжд, очаква се затопляне в края на седмицата. А има ли рязко затопляне, веднага Чая тръгва. Чая се влива в Марица, а за Марица имаме сведение, че е вдигнато нивото.

- Нивото в границите на града на Марица безопасно ли е?

- Нормално е за този сезон.

- Кои са рисковите участъци?

- Навсякъде, където има наноси, където коритото на Марица и Чая е променено, навсякъде го има този проблем, защото т. нар. меандри се променят. Влизат в селскостопански територии и се получава едно заобикаляне, после реката тръгва направо или по най-малкия наклон в нивите. Така че, където е нарушена дигата, е проблем голям.

- Имате ли отговори от министерствата. Доколкото разбирам трябва да се действа бързо, тъй като метеорологичните прогнози са тревожни?

- Ами имаме готовност да реагираме. Това е, което можем да направим. Още в понеделник на оперативката всички кметове са уведомени да предупредят арендаторите на общинските язовири. Така че каквото е необходимо, е направено.

-А реките?

-Реките ги наблюдаваме.

- Дори да ви отпуснат средства, дали сега е моментът да се вкара техника в коритата на реките при тези прогнози?

- По принцип винаги. Не дай си Боже стане нещо, вкарваме техника. Когато има бедствено положение, вкарваме веднага техника. Не е приятно, разбира се, трябва предварително да се знае къде са слабите участъци, да се предвиди. Има си специалисти, които много добре знаят какво трябва да се направи. За съжаление всичко пак опира до финансиране. Да се надяваме, че няма да има наводнения, с този сняг и тези дъждове, които валят, да бъде всичко нормално. От една страна, е добре за реколтата, от друга страна - не може да се контролира природата.

Коментари