Обединихме за 15-и път науката и бизнеса във "Фермер на Тракия"

Вестник "Марица" и "Хермес Медия" отличиха най-достойните стопани от областите Пловдив, Пазарджик и Хасково

Вестник "Марица" за пореден път показа, че е съпричастен с проблемите и успехите на аграрния сектор в страната. Заедно с колегите от "Хермес Медия" отново се превърнахме в мост между аграрната наука, земеделските производители и бизнеса. Преди дни отличихме най-добрите стопани за 2017 г. в 15-ото, юбилейно издание на конкурса "Фермер на Тракия".

Големите победители са икономистът Хатидже Ислямова от Пловдив и агрономът Ненко Трифонов от с. Ведраре. Оскари, грамоти и други награди бяха връчени на тържествена церемония в хотел „Рамада Пловдив Тримонциум“. Тя се реализира с подкрепата на Аграрен университет - Пловдив „Евро Ферт“, МЕТРО, „Агрион“ и „Порше“ - Пловдив.

Сред официалните гости бяха зам. областният управител на област Пловдив Евелина Апостолова, ректорът на Аграрен университет-Пловдив - проф. д-р Христина Янчева, вицеконсулът на Турция в Пловдив г-н Волкан Танйълдъз, доц. д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир-Пловдив, Стефан Димитров, председател на Борда на директорите на „Евро Ферт” АД, учени от Селскостопанска академия, експерти от Министерство на земеделието, банкери, бизнесмени и др. За доброто настроение се погрижиха невероятните изпълнители от танцов състав „Мила”.  

Двамата призьори в раздел „Растениевъдство“ и „Животновъдство“ бяха избрани след гласуване от консултативен съвет към приложение „Агро“. Те се конкурираха с над 50 стопани от областите Пловдив, Пазарджик и Хасково, номинирани от съответните областни земеделски дирекции. До финал достигнаха още 9 стопани, отличени с грамоти. Това са земеделците Стоян Кузев - с. Юнаците, Живко Желев -  с. Мустрак, Петър Инджов - гр. Раковски, Тони Тонев - Димитровград, Ангел Кибритов - с. Пъдарско, и животновъдите: Георги Спасов - с. Цар Асен, Пеню Пенев - гр. Меричлери, Ненко Трифонов - с. Ведраре, Мария Бекирска - гр. Съединение, и Павел Драганов от с. Дуванлии.

И двамата носители на големия приз - статуетка на богинята на изобилието Фортуна, са второ поколение фермери. Хатидже Ислямова отглежда в община Калояново 10 000  декара с пшеница, царевица, слънчоглед, ориз, рапица, люцерна, винени лозя и череши. Има амбиция да изгради цех за пакетиране на ориз и бутикова винарна. Ненко Трифонов поддържа модерна ферма със 700 говеда и 300 бивола в село Баня.  Затворил е цикъла на производство с мандра, в която произвежда мляко и млечни продукти, има централа за биогаз и стяга цех за колбаси.

Радвам се, че наш възпитаник е носител на големия приз. Това е доказателство, че Аграрният университет дава знания и качествено образование, които са гаранция за устойчив земеделски сектор, коментира ректорът проф. Христина Янчева. Тя обяви, че на 20 април учебното заведение е домакин на национален форум на младите фермери в България.  

Председателят на Борда на директорите на „Евро Ферт” АД - Стефан Димитров, изрази задоволство, че конкурсът „Фермер на Тракия“ обединява аграрната наука и бизнеса, което е предпоставка за възход в бранша. Вестник „Марица“ за пореден път показва и отдава почит на трудния земеделски занаят и хората, които си вадят хляба с него и се грижат за благата ни, каза Никола Тосков - управител на магазин МЕТРО Пловдив 2.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?