„Обединени патриоти“ внесоха нов Закон за българския език

Има един официален език в държавата и това е българският, заяви народният представител от НФСБ Борис Ячев

Народните представители от ПГ „Обединени патриоти“ внесоха в деловодството на Народното събрание днес проект на изцяло нов Закон за българския език. С него се гарантира защитата на националната идентичност и правилната употреба на съвременния български книжовен език.

„Има един официален език в държавата и това е българският. С този закон ние налагаме неговото повсеместно използване“, коментира народният представител от НФСБ  в групата на „Обединени патриоти“ Борис Ячев.

„Законопроектът въвежда редица ограничения за администрацията, включително и за служители от частния сектор, като тези на мобилните оператори, например, да използват в работата си кирилицата и българският език. В това отношение добър пример са вече някои мобилни оператори, които започнаха да изпращат съобщенията си на кирилица, така че те да бъдат четивни и ясни за всеки един български гражданин. В редица европейски и балкански държави това отдавна е факт“, заяви Борис Ячев.

По думите му, освен пожелателния характер в този законопроект, вносителите са предвидили и санкции за администрацията, включително санкции за чиновници, които на работното си място, в работно време, в общуване с граждани, клиенти и служители използват език, различен от българския. „Знаете, не е тайна, че има редица смесени райони, в които част от администрацията – и държавната и най-вече местната, говорят на език, различен от българския – т.н майчин език, който не е официалният език у нас и гражданите не са задължени да го знаят“, посочи Борис Ячев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?