Нюйоркската фондова борса празнува рожден ден

Нюйоркската фондова борса (New York Stock Exchange, NYSE) е най-голямата фондова борса за ценни книжа на света и втората по брой компании. Тя е създадена на 17 май 1792 г. и се намира на Уолстрийт в Ню Йорк, САЩ. Там се търгуват ценни книжа на над 1500 компании с пазарна капитализация над 10,1 трилиона долара.

Според легендата основите на Нюйоркската фондова борса са поставени от 24 брокери, събрали се под сянката на един чинар на Уолстрийт, за да приемат вътрешен кодекс за поведение и фиксирани комисиони, т.нар. Buttonwood Agreement.

Според съвременното схващане срещата е станала в хотел „Кори“. Необходимостта от такъв кодекс е предизвикана от първия за Уолстрийт спекулативен скандал от началото на 1792 г., при който основни действащи лица са Уилям Дуър и неговият агент Джон Пинтард. По-късно сделките се сключват в разположената на средата на Уолстрийт сграда Tontine Coffee House, където брокерите създават офиси.

През 1817 г. организацията се превръща в New York Stock Exchange Board, на която се предлагат акции на жп компании, индустриални предприятия и други ценни книжа. През 1863 г. името се сменя на New York Stock Exchange, което носи досега. През 1903 г. борсата се премества в нова сграда на номер 11, където е разположена и до днес.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?