НС прие оставката на Валери Симеонов, Николова е вицепремиер

Депутатите приеха оставката на вицепремиера Валери Симеонов и одобриха предложената за поста Марияна Николова. От 178 гласували депутати „за” бяха 116, „против” – 62, въздържали се нямаше, съобщава БТВ.

От май досега Николова е началник на кабинета на Симеонов, владее френски и английски език.

Като вицепремиер тя ще отговаря за икономическата и демографската политика, след като Симеонов подаде оставка в петък. Николова положи клетва веднага след като беше избрана от парламента.

Дебатите в пленарната зала продължиха повече от 3 часа. Стигна се до остра полемика, взаимни обвинения и процедурни боричкания.

Премиерът Бойко Борисов не присъства в залата и решението за персонални промени в Министерския съвет беше представено от втория вицепремиер от квотата на Патриотите – Красимир Каракачанов.

Валери Симеонов пък пристигна в парламента, но беше в един от кабинетите. 

В залата лидерът на БСП Корнелия Нинова упрекна председателстващия заседанието Емил Христов от ГЕРБ, че не ѝ е дал думата и го предупреди да не забравя какво се е случило с Димитър Главчев като председател на НС. От ГЕРБ обаче твърдяха, от левицата са вдигнали ръка за изказвания, след като дебатите са били закрити.  

След почивка и Председателски съвет в крайна сметка разискванията бяха възобновени. В продължението Нинова заяви, че управляващото мнозинство е изтрило думата „морал” от българския език. „Вицепремиер, върху когото тежат съмнения за търговия с българско гражданство, е дошъл да представи оставката на вицепремиер, който посегна на най-святото – майчинството и болните деца”, изтъкна тя. Това не е коалиция за политика, а за власт и постове, коментира Нинова. Според  нея изходът е оставка на цялото правителство и предсрочни парламентарни избори.

„Няма да подадем оставка, защото с „Обединени патриоти” сме поели ангажимент към над 1,5 милиона избиратели”, отговори на критиките Тома Биков от ГЕРБ.

Рамадан Аталай от ДПС попита управляващите дали са доволни от управлението. Виждам, че на премиера вече му е неудобно да дойде и да седне тук, до вас г-н Каракачанов, коментира той и пак посочи, че Патриотите дърпат ГЕРБ дълбоко надолу. Според Аталай Борисов трябва да каже защо на мястото на Симеонов, чиято оставка е закъсняла, слага неговия началник на кабинета и дали ГЕРБ остават подвластни на ОП.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че Валери Симеонов заради думите си е понесъл своята отговорност чрез подадената оставка. Цветанов не отрече, че с ОП имат различия, както и моменти, когато емоцията надделява, но коалицията следва своята управленска програма. ГЕРБ и ОП не са създали нито един олигарх, декларира още той.

Каракачанов изтъкна, че днес не е имало нито един въпрос към номинираната за поста на Валери Симеонов – Марияна Николова. Целта на този театър е не да се обсъди кой е новият човек, който идва, по какви политики би работил, ако бъде одобрен, а да решите вътрешнопартийните си проблеми, клатейки държавата, коментира вицепремиерът.

Очаква се Валери Симеонов да се върне в парламента, което означава, че Миглена Александрова от „Атака” трябва да освободи мястото. Това ще доведе до преразпределение на силите в Обединените патриоти така  – 7 за „Атака”, 9 за НФСБ и 11 за ВМРО.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?