Подай сигнал

Няма виновен за урана в Хасково, водата не била опасна

Регион

от Делян Аврамов 270 прегледа 0

Прокуратурата прекрати разследването за урана в питейната вода на Хасково

Районната прокуратурата прекрати досъдебното производство дали има виновен, укрил информация за завишените стойности на уран в питейната вода на Хасково. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Магистратите се самосезираха през април м.г. след публикации в медиите. С разследването бяха ангажирани трима прокурори. То продължи година и 8 месеца. През това време бе обработена огромна информация, също така показания даваха множество свидетели.

"Експертите от БАН, изготвили комплексната експертиза по делото, са категорични, че изследваните води съответстват на изискванията, предвидени с Наредба № 9. Със стойности под 0,1 мСв са и повечето проби, взети и преди изготвената експертиза. При водата е важно количеството нуклиди, които попадат с нея в човека.

Много радионуклиди могат да се натрупват в организма и да остават там в течение на много месеци и даже години, оказвайки през цялото това време негативно влияние върху организма. За определяне на това въздействие е въведено понятието приравнена ефективна доза, с което оперира Световната здравна организация (СЗО)", уточниха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив.

Във всички свои разчети и препоръки Световната здравна организация широко използва стойността 0,1 мСв/година (0,1 милисиверта за година). Тоест, ако водата удовлетворява нормите за радиологична безопасност, то при нейното ежедневно потребление в количество 2 литра на ден, дозата на облъчване, която при това ще получи човек за една година, няма да превиши 0,1 мСв. Тази ежегодна доза, според експертите, може да се счита за безопасна през цялата продължителност на живота на човека, както е установено и в хода на настоящото производство. От изисканата и получена в хода на разследването справка от Онкологичен диспансер - Хасково е установено, че ръстът на заболеваемост в изследвания период е отрицателен.

"Изводът е, че не са настъпили немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве", гласи становището на разследващите.

Коментари