Подай сигнал

Няма причини Борисов да хвърля оставка

От БСП станаха твърде агресивни по горещите теми, но това не ги прави алтернатива на управляващите, убедена е проф. Антоанета Христова

Интервю

от Хенриета Георгиева 1304 прегледа 0

Антоанета Христова

Проф. Антоанета Христова е завършила политическа психология в Софийския университет. Специализира психотерапия в Международния институт по личностноцентриран подход в Швейцария и политическа психология в САЩ. Главен редактор на сп. "Психологични изследвания". Директор на Института за изследвания на населението и човека в БАН. Работи в областите обществено мнение, публична риторика, политически имидж.

-Преодоляна ли е кризата в управлението на страната? Ще се справят ли ГЕРБ и Патриотите с протестите и напрежението?

-Независимо от това, че има доста лоши новини - покачване на цени на горивата, недоволството на хората с по-ниски доходи, скандали с лидерите на малката коалиция, налице са и други политически сигнали, които разколебават общественото мнение. Отвсякъде се чува послание, което не е опровергано от опозицията, че бюджетът за 2019 г. е най-добрият възможен, който България е имала от началото на прехода досега. Определя се като бюджет, в който за първи път има реални цели. В същото време премиерът е доста гъвкав и отговаря на протестите, така щото почти всеки, излязъл на улицата, е постигнал в дадена степен своята собствена справедливост. Виждаме доста положителни страни и от гледна точка на международната политика на България - успешното европредседателство, активността по отношение на Балканите. Това дава самочувствие на българина. От другата страна са новините, които са знак за липса на добри политически стандарти за поведение, политическо говорене и комуникация, заради което майките на деца с увреждания и сега са на улицата. Проблем е и това, че неравенствата между хората у нас се увеличават.

Постоянно се оплакваме от липсата на образовани кадри, работна сила, а фактически нямаме достатъчно политики, които да превърнат огромната група хора, изпаднали от трудовия пазар поради липса на квалификация и образование, в полезни за икономиката на страната граждани, които си изкарват парите чрез труд. Вината за неслучилите се реформи е на всички политици на прехода.

Ако обобщим - имаме добри и лоши новини. В такава ситуация, когато имаш толкова много факти от двете страни на обществената нагласа към едно и също решение - да одобрявам или не, да протестирам или не. В този смисъл аз не предвиждам излизане на повече хора на улицата. Ако имаме протести, те ще разчитат на това да се прибавят към тях мотивираните за това политически сили и отново моралния аспект ще девалвира.

-Премиерът Борисов този път явно е решен да довърши мандата си. Кое е по-вероятно - пълен трети мандат или избори 2 в 1 догодина, каквито гласове се чуха за предсрочен вот?

-Не бих могла да посоча с днешна дата. Мога да кажа, че премиерът няма основания за предсрочно хвърляне на оставка и явно е мотивиран да довърши мандата си. Няма как в момента да преценим ефекта на евентуални бъдещи нови политически проекти, които още нито са излезли, нито са измерени коректно от социологията.

Ако такъв проект се появи и ако е силно ляв, подкрепящ линията на БСП, би могъл, вероятно, да е дивидент за възможно коалиционно управление на БСП, и да бъде причина за обмисляне на най-добрия период за провеждане на предсрочни избори. Трябва да се има предвид и това, че БСП има сериозни задачи за разрешаване, което не им помага да се заявят като подготвена да управлява партия.

-Защо агресивното опозиционно поведение на БСП не качва процентите им?

-Да, много енергия хвърлят, а няма резултат. Обяснението е много просто - първо, когато крещиш силно за всичко, независимо от основанието, публиката започва да не ти вярва. Трябва да знаеш кога и как да критикуваш, да имаш верен усет за обществените настроения.

Изборът на такава тактика обаче е спасителен за лидера - така Нинова поставя цели, мобилизира своите хора в конкуренция със своя опонент, като в същото време това е и форма на борба срещу вътрешната опозиция. Тези действия само временно забавят развитието на конфликтите.

Корнелия Нинова обаче си отвори прекалено много фронтове. Първоначално тя спечели - повиши подкрепата на БСП, вкара повече депутати в парламента. Но този силен ефект на старта достигна своите ограничения. Изходът е по посока на единение на партията, но въпросът е може ли това да се случи в БСП сега. Струва ми се, че това ще е трудно. Социалистите са в дълбок вътрешен конфликт, който не може да ги представи като алтернатива на управляващите. Да прибавим и това, че историята на управлението на БСП на България не е свързана с успехи. А българинът помни. Така че за да влезе БСП в управление, трябва коалиционен партньор.

-Имат ли потенциал силите около президента да създадат подобен на този нужен за БСП партньор?

- Очакваме да видим. Ако има такъв проект, той ще е с лява платформа, дори допускам, че ще е крайно лява. В такава комбинация е много важно кой ще е лидерът, тъй като президентът не може да бъде лидер в момента по чисто формални причини. Така че е важно кой ще е лидерът, как ще му се развиват отношенията с Корнелия Нинова, тъй като там също е необходим процес на напасване.

Още е рано да се прецени как ще се развият нещата. Но това ще се изчисти в рамките на 2-3 месеца. Ако президентът е решил да играе, проектът трябва да се появи до края на годината. Ако не - тогава ще е от значение представянето на партиите на двата избора догодина.

-Каква ще е съдбата на малката коалиция? Буря в чаша вода ли ще се окаже напрежението между Патриотите?

-Трудно е да се каже дали вицепремиерът Валери Симеонов ще оцелее на поста. Майките постигнаха голяма част от исканията си. Оттук нататък следва голямата битка - как да направиш жена, която се грижи за дете в тежко състояние полезна, най-вече за себе си. Да, нейният смисъл е детето, но такава майка може да има капацитет и за много други дейности. Т.е. цялата система на услуги, която трябва да бъде насочена към тези хора, в България изобщо не е развита. Както не е развита и дългосрочната грижа по отношение на възрастните хора. Майките накараха всички да обърнат поглед към техните проблеми. Но оттук нататък борбата е за следващото подреждане на необходимите социални услуги.

Това, че майките са на улицата, е много добре - те показват, че трябва да има стандарт в политиката. А според този стандарт един политик не може да прави грешки, особено в комуникацията с избирателя, които направи Симеонов.

Впрочем в неговата партия НФСБ би трябвало да има развити стандарти и да няма проблем със смяната на Симеонов на вицепремиерския пост. Това обаче едва ли ще се случи - очевидно е, че партията е малка, може би няма хора, очевидно и егото на лидера е голямо.

Нека обаче да посочим и плюс за Валери Симеонов - той е проевропейската ориентация в тройната коалиция на Патриотите, където Красимир Каракачанов е насочен към Балканите, а Волен Сидеров - към Русия. От тази гледна точка Симеонов е полезен като фактор в малката коалиция, като причината патриотите да бъдат приети и да се вписват в европейския контекст.

Ето - пак имаме плюс и минус, което прави трудно решението. На Борисов му е много трудно да балансира, но той доказа, че е фактор и в тази посока. В резултат от неговата намеса Валери Симеонов се извини на майките. Личеше, че това е компромис от негова страна. Но той все пак го направи заради Борисов, което показва достатъчно силното влияние на премиера.

От друга страна, и тримата партньори в малката коалиция са наясно, че неин разпад и явяване на избори самостоятелно почти сигурно означават всеки от тях да остане извън парламента. Така че дори да се разделят, ще стискат зъби за запазване на статуквото.

-От ДПС като че ли втвърдиха позицията си. Играят ли някаква задкулисна игра?

- Те имат абсолютно системна, устойчива, целенасочена политика да атакуват Патриотите, защото искат да заемат мястото им. ДПС видимо е в добра кондиция. Проблемът им е, че дълго време не са били във властта. Подават сигнали за бъдеща колаборация и с ГЕРБ, и с БСП. Но БСП мисли повече за ляв партньор, отколкото за тях. ГЕРБ също търси всякакви други варианти. Да, Движението за права и свободи е фактор, те са в парламента и не би могло някой да не работи с тях, макар и само по определени политики и закони. Но задачата на ДПС е много трудна. В историята на съществуването си те постепенно заеха позиция да не бъдат желан партньор, тъй като също се свързват с неуспешни правителства, управлявали България. Те просто се опитват да присъстват и да заявяват претенции.

-Очаква се краят на ерата Меркел да предизвика разместване на пластовете в Германия и в Европа. Какви са адекватните действия на България в този сложен пъзел?

- 2018-а беше много добра година за България в международен план. За момента успехът на българската политика минава през добро стратегическо позициониране на премиера в отношенията с основните играчи в Европа. Независимо от това какво ще се случи при съседите, ние изиграхме добре своите карти, за да бъдем видими, в добра позиция и спрямо съседите. Сред специалните гости на откриването на най-голямото летище на Турция именно Бойко Борисов беше единственият премиер, представител на ЕС. Имаме добри отношения, които се дължат и на добрите комуникативни умения на премиера, което го прави успешен политик. Нюхът го води много точно към целта.Трудно е да се прогнозира какво ще се случи в Европа, но имаме добри позиции, които ще ни позволят да се препозиционираме правилно при необходимост.

Няма причини Борисов да хвърля оставка

Няма причини Борисов да хвърля оставка

Няма причини Борисов да хвърля оставка

Няма причини Борисов да хвърля оставка

Коментари