Подай сигнал

Няма пари за българския Стоунхендж

До мегалитния кромлех край село Долни Главанак не може да се стигне

Регион

от Анжелина Янева 446 прегледа 0

Природната и историческа забележителност - кромлех край маджаровското село Долни Главанак, е напълно изоставена, алармира наш читател. Тракийското култово светилище датира от VІІ - VІ в. пр. Хр. и представлява мегалитно съоръжение от типа на Стоунхендж в Англия, който е най-известният мегалитен паметник в света.

Най-добре запазеният кромлех в България, за съжаление, е напълно занемарен. За да се стигне до великото тракийско чудо, се минава през дървено мостче, което е и най-запазената част от цялата пътека, коментира Йордан Вълков. Накъдето и да се обърнете, ще видите красоти и уникална природа. Рекичка, която има много красиви малки водопадчета, показали се вече кокичета и прочие, но първото нещо, което ми направи впечатление, е, че никой не се грижи за почистването на очертания с бордюри път. И от двата края има храсталаци, и то бодливи, и дори да се внимава, няма начин да не се одере човек, добавя читателят.

Бодливата тел, която е опъната на половината път до кромлеха, застрашава туристите и хората, които са отишли да видят забележителността. По средата пътеката е заградена и не позволява да се стигне догоре, обяснява още той.

Общината няма средства за поддръжката на тракийското светилище, обясни кметът на Маджарово Милко Армутлиев. То било в добър вид преди 10 години. Тогава по проект били направени и табели с указания, които вече са избелели. Миналата година били наети няколко работници по програма за временна заетост, които почистили пътеката. Армутлиев каза, че и тази година чака през пролетта или лятото отново по нея да бъдат осигурени хора. В първите години имаше назначен човек, който се занимаваше с поддръжката, но впоследствие напусна, добави кметът. Сега обаче общината няма средства за тракийското светилище. Към момента няма и възможност да се кандидатства по проект.

Другият подобен тракийски паметник в страната ни е до село Старо Железаре и е почти унищожен.

Коментари