Подай сигнал

Няма пари за българския Стоунхендж

Регион

от Анжелина Янева 493 прегледа 0

Няма пари за българския Стоунхендж

Природната и историческа забележителност - кромлех край маджаровското село Долни Главанак е напълно изоставен, алармира читател на Марица Хасково. Тракийското култово светилище датира от VІІ – VІ в. пр.Хр. и представлява мегалитно съоръжение от типа на Стоунхендж в Англия, който е най-известният мегалитен паметник в света.

Най -добре запазеният кромлех в България, за съжаление, е напълно занемарен. За да се стигне до великото тракийско чудо се минава през дървено мостче, което е и най – запазената част от цялата пътека, коментира Йордан Вълков. На където и да се обърнете ще видите красоти и уникална природа. Рекичка, която има много красиви малки водопадчета, показали се вече кокичета и прочие, но първото нещо, което ми направи впечатление е, че никой не се грижи за почистването на очертания с бордюри път. И от двата края има храсталаци и то бодливи и дори да се внимава няма начин да не се одере човек, добавя читателят.

Бодливата тел, която е опъната на половината път до кромлеха, застрашава туристите и хората, които са отишли да видят забележителността. По средата пътеката е заградена и не позволява да се стигне до горе, обяснява още той.

Още по темата четете ТУК

Коментари