Няма пари за българския Стоунхендж

До мегалитния кромлех край с. Долни Главанак не може да се стигне

Природната и историческа забележителност -  кромлех край  маджаровското село Долни Главанак е напълно изоставен, алармира наш читател. Тракийското култово светилище датира от VІІ – VІ в. пр.Хр. и представлява мегалитно съоръжение от типа на Стоунхендж в Англия, който е най-известният мегалитен паметник в света. 

Най -добре запазеният кромлех в България, за съжаление, е напълно занемарен. За да се стигне до великото тракийско чудо се минава през дървено мостче, което е и най – запазената част от цялата пътека, коментира Йордан Вълков. На където и да се обърнете ще видите красоти и уникална природа. Рекичка, която има много красиви малки водопадчета, показали се вече кокичета и прочие, но първото нещо, което ми направи впечатление е, че никой не се грижи за почистването на очертания с бордюри път. И от двата края има храсталаци и то бодливи и дори да се внимава няма начин да не се одере човек, добавя читателят.

Бодливата тел, която е опъната на половината път до кромлеха, застрашава туристите и хората, които са отишли да видят забележителността. По средата пътеката е заградена и не позволява да се стигне до горе, обяснява още той.

Общината няма средства за поддръжката на тракийското светилище, обясни кметът на Маджарово Милко Армутлиев. То било в добър вид преди 10 години. Тогава по проект били направени и табели с указания, които вече са избелели. Миналата година били наети няколко работници по програма за временна заетост, които почистили пътеката. Армутлиев каза, че и тази година чака през пролетта или лятото отново по нея да бъдат осигурени хора. В първите години имаше назначен човек, който се занимаваше в поддръжката, но впоследствие напусна, добави кметът. Сега обаче общината няма средства за тракийското светилище. Към момента няма и възможност да се кандидатства по проект.

Другият подобен тракийски паметник в страната ни е до село Старо Железаре и е почти унищожен.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?