Подай сигнал

Няма милост за дилърите, спипани с екстази за 1,5 милиона

Крими

от Георги Василев 1186 прегледа 0

Тримата обвиняеми, спипани с 60 килограма екстази, остават в следствения арест. Това реши преди минути пловдивският окръжен съд. Пред магистратите се изправиха 34-годишната Росица Маркова, 41-годишният Ниази Мехмедов и 24-годишният Владимир Кавакчиев.

Спрямо всеки от тримата е повдигнато обвинение за това, че на 15 април, в съучастие, е държал с цел разпространение 60,5 килограма екстази на обща стойност 1 517 125 лева. Дрогата беше намерена в понеделник при акция на „Криминална полиция“ в гараж, който се намира до общежитието на слепите на улица „Ландос“.

В съдебната зала се оказа, че Росица, която се определи като туркиня, има завършен само трети клас и не може нито да чете, нито да пише. Ниази работел в Германия, а Владимир имал собствен сервиз за мобилни телефони в Столипиново.

От държавното обвинение настояха за налагането на най-тежката мярка „задържане под стража“ спрямо тримата задържани, тъй като извършеното престъпление е тежко и умишлено. За подобно деяние се предвиждат от 5 до 15 години затвор и глоба от 20 до 100 хиляди лева. Освен това имало и реална опасност обвиняемите да се укрият или да извършат ново престъпление.

Адвокатът на Росица Хари Харалампиев се опита да я измъкне от ареста с документ от 2010 г., според който жената страдала от епилепсия. По думите му тя дори получила няколко пристъпа след задържането ѝ. Имала нужда от лечение, което не можело да бъде осигурено в ареста. Ниази пък имал три деца, за които трябвало да се грижи, тъй като жена му била „лелка“ в германско училище и трябвало да замине. Същото беше и оправданието на Владимир. Той сам се предал на полицията и съдействал напълно. Имал две дечица и чисто съдебно минало.

И тримата поискаха по-леки мерки от съда.

След съвещание магистратите решиха да вземат страната на обвинението и наложиха най-тежката мярка „задържане под стража“ спрямо всеки един от задържаните.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд.

Коментари