Няма кандидати за безплатни паркоместа в центъра на Пловдив

Пет места на паркинга на ул. „Константин Стоилов” 24 в подножието на Стария град са празни, въпреки че шофьорите обикалят из тесните улици, докато намерят възможност да спрат, установи екипът на „Марица” вчера. Паркингът е разположен върху частен терен, който се стопанисва от фирма „Добър път 10” ЕООД, и  върху по-малък общински имот. Доскоро фирмата събираше такси от целия паркинг, но след като съветничката от „Съюз за Пловдив” Дани Каназирева алармира, че част от него е общинска собственост,  петте места от дясната страна бяха маркирани с цел да се отдават под наем и парите от приходите да влизат в бюджета.  

Куриозът е, че „Добър ден 10” върти успешен бизнес, а Община Пловдив не печели нищо. По обяд вчера всички места на частната фирма бяха запълнени, а няколко коли бяха наредени една зад друга и пазачът сам ги местеше, когато някой автомобил си тръгваше. „Има шофьори, които предпочитат да ми оставят ключовете, вместо да обикалят в търсене на места”, обясни мъжът. Таксата за престой при „Добър ден 10” е 3 лева на час. На стъклото на будката е окачена бележка с работното време. На нея пише, че през нощта след 23 часа до сутринта  взимат по 5 лева. 

Пред  общинската част от паркинга пък е окачена табела „Служебен абонамент”. На въпрос може ли да спрем на едно от празните места, човекът на „Добър ден 10” казва, че те са на общината и той не може нито да разреши, нито да забрани престоя. 

„Петте места в момента са свободни и всеки може да спре безплатно. Пазим ги за служебен абонамент - по 260 лева на месец за едно място. Но засега все още никой не е проявил интерес”, обясни директорът на общинското предприятие „Паркиране и репатриране” Ненко Калакунов. Той допълни, че са решили да не включват петте места в синя зона, защото са малко като брой, а процедурата е дълга, тъй като задължително трябва да има решение на Общинския съвет. „Миналата седмица, когато имаше фестивал на „Пловдив 2019”, предоставихме паркинга за гостите. Предполагам, че ще намерим наематели, тъй като в съседство има много офиси”, коментира Калакунов. 

А на въпрос не се ли продават общинските места под сурдинка от частната фирма директорът се възмути: „Абсурд! Сигурен съм, че не злоупотребяват, защото, когато гостите от фестивала поискаха да паркират, пазачът веднага ми се обади дали разрешаваме. Проверяваме този паркинг по  два - три пъти на ден, а вечер той не работи. Ходил съм и като клиент, лично, но винаги нашите места са празни. Фирмата таксува само своите клиенти на частния терен”.

Само на няколко метра, на ул. "Константин Стоилов" 30, има още един, по-голям паркинг. Той е изцяло частен и на оградата вчера беше окачена табела "Няма места". Оказа се, че целият паркинг е нает в този ден.  

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?