Няма да конфискуват имотите на Бисеров

Магистратите се съобразиха с европейското право. Държавата му плаща 50 000 лв разноски по делото

Софийският апелативен съд (САС) прекрати делото за конфискация на имущество за близо 2 млн. лв. срещу бившия депутат от ДПС Христо Бисеров, съпругата му Мария и доведения му син Ивайло Главинков. Магистратите приеха, че гласуваните от парламента спешни законодателни промени, с които изрично се регламентира, че гражданската конфискация не е обвързана с наказателното дело, противоречат на правото на Европейския съюз (ЕС), предаде "Лекс".

Затова магистратите са решили да приложи директно директивата на ЕС по въпроса, която има преимущество пред националното право, а в нея се казва, че "конфискация означава окончателно отнемане на имущество, постановено от съд във връзка с престъпление". В случая с Бисеров пък престъпление няма, тъй като той беше оправдан за данъчни и валутни престъпления, а обвиненията в пране на пари отпаднаха още преди края на делото.

До промените в закона се стигна след тълкувателно решение на Върховния касационен съд. Софийският градски съд се съобрази с него и прекрати делото за конфискация на имущество. За да не бъдат прекратени още около 20 такива дела, депутатите спешно промениха закона, но според тълкуването на апелативния съд по делото на Бисеров това няма никакво значение.

От своя страна, в жалбата си от КПКОНПИ заявяват, че производството срещу Бисерови е по отменения Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество от 2012 г., според който производството по конфискация е независимо от наказателното дело.

Друг аргумент на комисията е, че Бисеров е бил оправдан за данъчни престъпления, а проверката на имуществото му е започнала във връзка с обвинението за пране на пари. Това обвинение отпадна обаче, без да стигне до съд, защото прокуратурата прекрати разследването.

За да прекрати производството срещу Бисерови, апелативният съд цитира и чл. 4 от Директивата, в който се казва, че държавите-членки вземат мерки, за да могат да извършват конфискация на имущество, при условие че има влязла в сила осъдителна присъда за извършено престъпление. Дори и в разпоредбите за "разширена конфискация" в директивата се казва, че тя се прилага по отношение на имуществото на "осъденото лице", като са изброени и престъпленията, за които трябва да е осъдено.

В случая с Бисеров магистратите смятат, че "може да се направи единственият обоснован извод", че националната правна норма противоречи на директивата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Вальо

Вальо

23.06.2019 | 14:34

Синия кардинал по времето на Иван Костов. Той и Йордан Цонев са най-горемия крадци . Всички строителни търгове се решаваха от тях. Д.Цонев и досега си е измамни. Обиколи всички партии сега вече е мюсюлманин. Как не е и срам тази държава. Това не е държава а помийна яма. . Сега и Доган от заплата и пенсия купува и строи Пристанище и ТЕЦ. Всички са едно престъпно племе .

Отговори
1 0
Васил левски

Васил левски

22.06.2019 | 13:20

Заради съдебната ни система с безумни присъди сме на тоя хал...народе???

Отговори
3 0
@

@

21.06.2019 | 16:24

???? 21.06.2019 | 16:01, господ е най-добрия юрист, не знам за дребния мошеник от хасково.

Отговори
3 0
@

@

21.06.2019 | 16:09

Като еврокочината не дава - ДПС да си го накаже по техните обичаи

Отговори
3 0
????

????

21.06.2019 | 16:01

От хасковските юристи сме чували, че Христо Бисеров може да говори на диалект хасковските, но е един от най-добрите юристи. А кога конфискуваха на Дамян Бисеров, баща на ицо, имотите след 1944,, комунистите мълчаха, а сега

Отговори
0 2

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?