Няколко прости начина да не замръзват чистачките

Обикновено, за да не замръзнат чистачките за стъклото през нощта, водачите ги вдигат нагоре. На пръв поглед проблемът е решен. 

Но дори и в това положение чистачките ще се вледенят. А освен това се разтягат и разхлабват пружините им, които ги притискат към стъклото. 

В резултат на това, при движение с висока скорост, когато въздушният поток се опитва да откъсне чистачката от стъклото, а пружината ѝ е разхлабена, по стъклото започват да остават непочистени петна и следи. 

Много от съвременните автомобили имат отопляемо предно стъкло или поне отопляема зона на чистачките, така че за тях няма проблем. А какво да кажем за останалите?

Ако печката работи нормално и насочим топлият въздух към стъклото, чистачките ще се отлепят сами след 3-5 минути, докато почиствате колата от снега и двигателят се затопля.

Но ако не сте свикнали да загрявате колата и имате навика да отстранявате снега от предното стъкло не с четка, а с чистачките, тогава трябва да използвате няколко способа, за да не замръзват те. 

Първи способ: подсушете чистачките и стъклото в участъка, където те лежат. Може да оставите и сух, чист парцал между чистачките и стъклото. Ако няма влага, няма да има замръзване.

Защо не пали колата: основни причини за повреда на стартера

Вторият метод е не по-малко радикален. Може да ушиете калъфки за чистачките и да им ги надявате, след като паркирате колата. Или още по-лесно - увийте ги в суха кърпа и ги пъхнете в найлонова торбичка. Така не само няма да се залепят за стъклото, но и няма да замръзнат силно. 

Трети способ: обработка на чистачките и стъклото със специални течни размразители и антиобледенители. По-скъпи са от парцалите и торбичките, но за десетина лева вършат работа цяла зима.

Четвърти способ: той е подобен на третия, но обработката на чистачките се извършва със силиконово масло. За предпочитане е защитно силиконово масло което има в състава си емулсия от 60% масло, криопротектор и емулгатор. На всяка чистачка трябва да се нанесат 4-5 копки и да се разтърка със сух парцал. Така се образува защитен слой, който отблъсква водата и предотвратява замръзване.

Възможно е обаче странично действие - замъгляване на стъклото, което пречи на шофирането нощем. Но този ефект възниква само, ако се използва твърде мазно силиконово масло или се сложи по-голяма доза на чистачките.

Източник: авто блиц

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?