Ново поколение роботи в ТУ, машините "прогледнаха"

В лабораторията ще повишават квалификацията си и действащи инженери

Най-съвременната учебна лаборатория по роботика и автоматика в страната бе открита във филиала на Техническия университет в Пловдив  в резултат на усилията на вуза, инженеринговата  компания „Ехнатон България“ и „Мицубиши електрик“. Тя изпреварва с една крачка бизнеса, защото разполага с последно поколение техника, каквато нямат дори водещи наши компании. От началото на декември в нея ще се подготвят не само студенти, но и вече работещи инженери ще повишават квалификацията си. Обучението ще е в направление програмиране на промишлени роботи, системи за машинно зрение, сервосистеми, индустриални комуникации и други. Базата дава възможност да се правят разработки и да се предлагат технически решения, които да бъдат приложени  в различни фирми.  

За първи път роботите в Техническия университет ще получат и компютърното зрение.  С „проглеждането“ си те стават по-интелигентни и могат да  работят в по-сложна среда. Затова са оборудвани с повече сензори, включително с техническо зрение чрез видеокамери. Така ще изпълняват по-сложни задачи, при които отговорът не е само един и те трябва да избират между няколко решения на базата на събитията около тях.  

Новата придобивка на висшето училище е втората специализирана лаборатория по роботика. Тя е оборудвана с два  робота „Мицубиши“ от клас „универсални индустриални манипулатори“. Машините са приложими в различни отрасли на индустрията. Освен тях в лабораторията има 4 учебни стенда с промишлени контролери, инвертори, задвижвания, човеко-машинен интерфейс, комуникационни модули, система за техническо зрение на фирма „Когнекс“. В лабораторията има 12 бързи компютъра и лицензиран софтуер за програмирането на роботите, на системите за техническо зрение и за останалото оборудване.

„Инвестициите в модернизиране на лабораторната база на университета са едни от най-ефективните, водещи до повишаване качеството на подготовка на инженерните кадри. Те са само част от сътрудничеството между бизнеса и нашия университет“, каза директорът на филиала проф. д-р Въльо Николов.

„Всяка от лабораториите има своята специфика и ще дава на студентите познания в различни насоки. Предоставената ни техника е от световен лидер в този клас роботи и повечето от моделите още ги няма в българските фирми. По този начин нашите студенти ще изпреварват със знанията си навлизането на технологични иновации в българската индустрия. С новата лаборатория учените от университета ще могат да осъществяват проекти и да предлага индустриални решения по заявка на индустриални предприятия в България”, коментира доц. д-р Никола Шакев, зам. -директор на ТУ под тепетата.  


Дарителите от „Ехнатон България“ и „Мицубиши електрик“ поемат ангажимент в дългосрочен план да поддържат роботите и автоматите, да ги надграждат и осъвременяват както самите машина, така и софтуера, който ги управлява. В новата лаборатория студентите ще бъдат обучавани по учебната програма на ТУ чрез лекции и специализирани семинари. Лектори ще бъдат и най-добрите специалисти от инженеринговата компания „Ехнатон България“. Те ще представят гледната точка на индустрията в обучението. Дарителите ще помагат на бъдещите инженери и при разработка на дипломни работи в сферата на роботиката. За първи път в практиката на вуза новата лаборатория ще стане учебен център за работещи инженери, в който ще се повишава квалификацията им. Първата група е от фирма "Костал".

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?