Ново 20: Жирардели твърди, че е собственик на Юлен

ткратният носител на световната купа и четири пъти световен шампион по ски Марк Жирардели обявил на среща с няколко министри, че е мажоритарен собственик на "Юлен"АД. Той показал оригинални документи, от които се видяло, че притежава 100% от "Такс сървисиз лимитед", която компания е мажоритарен собственик на "Юлен" АД. Това се твърди в съобщение до медиите от Министерството на околната среда и водите, цитирани от Дневник. На срещата са присъствали министърът на туризма Николина Ангелкова, на околната среда Нено Димов, на икономиката Емил Караниколов.
В събота 55-годишният австриец заяви, че е крайно време курортът да се сдобие с втори лифт и поиска "спешна среща с Бойко Борисов и ресорните министри" за развитието на Банско.
Жирардели бил придружаван на срещата от адвокатите на "Юлен"АД. Цитиран от пресцентъра на екоминистерството, Жирардели казал, че е упълномощил мениджмънта на "Юлен" АД да води преговори и да се намерят решения с цел бъдещото развитие на Банско.

От ведомството на Димов обясняват срещата във връзка с развитието на ски зона "Банско". На нея са били обсъдени концесионния договор за ски зоната и необходимостта от изграждане на втори кабинков лифт в курорта.


Министър Димов обяснил на Марк Жирардели, че в момента се водят преговори за изменение и допълнение на договора за предоставяне на концесия с "Юлен" АД, за което е упълномощен от Министерския съвет. С промяната се цели да бъдат изчистени неяснотите с границите на концесионната територия на ски зона Банско, както и да се промени и увеличи концесионното възнаграждение. Беше обсъдена също необходимостта от залагане в договора на санкции при нарушение на екологичното законодателство.


Въпросът за реалният собственик на "Юлен"АД се поставя от различни страни през последните години като до момента няма категоричен отговор. Последно в края на ноември говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви пред "Дневник", чеобвинението още чака от властите на Вирджинските острови в офшорната зона информация за фирмата "Такс сървисиз лимитед", която държи най-голям дял в собствеността на компанията - концесионер на ски зоната в Банско, "Юлен".


В началото на годината премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос кой е собственикът с думите: "Всички знаят, нищо че го крият - за Цеко Минев става въпрос." Месец по-рано адвокатът на "Юлен" Петър Петров заяви в телевизионно интервю, че всички компетентни български институции знаят кой е реалният собственик на компанията и че номиналният собственик - кипърският безработен гражданин Георгиус Георгиу, държи правата върху нея от името на трето лице. Екоминистърът Нено Димов също потвърди, че държавата знае кой е собственик, но отказа да го назове с аргумента, че работата на ведомството му е само да контролира изпълнението на концесионния договор.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?