Ново 20! Не мийте тези храни, преди да ги сготвите

Още от малки сме научени да мием всичко, което възнамеряваме да ядем. Малцина обаче знаят, че понякога това може повече да навреди, отколкото да помогне.

Измиването на някои продукти може да доведе до разпространяването на бактериите и до редица други негативни последствия.

Яйца

По черупката има хиляди малки пори, които могат да са вход за бактерии. Ето защо произведените във фабриките яйца са покрити със специален защитен слой. Той изолира бактериите и предотвратява разпространението им в други продукти. Когато ги измиете, вие на практика махате този слой.  

Пиле 

Бактериите по прясното пиле са доста опасни за здравото ни. Най-известната е салмонела. Много хора си мислят, че като го измият, ще си решат проблемите. Това обаче не е така. Водата помага на бактериите да се разпространят по ръцете и в мивката ви. Ако започнете да го готвите веднага, те ще умрат. Най-добрите готвачи съветват следното - най-добре сварете пилето два пъти. Веднъж щом водата кипне, сменете я и оставете пилето да се готви.   

Същото важи и за другите видове меса, като агнешко, телешко, говеждо и свинско. Преди да готвите, отстранете сока на месото и влагата от повърхността с хартиени кърпи или салфетки. След това измийте ръцете си със сапун и топла вода.

Риба  

Подобно на пилето, и тук измиването на рибата не води до убиване на бактериите. Напротив.

Паста

Главните готвачи смятат миенето на паста за престъпление, тъй като по този начин тя губи нишесте. А именно благодарение на него сосът се абсорбира по-добре. Измийте този продукт след готвене и ако правите салата или нудъли. 

Гъби 

Ако гъбите се държат дълго време под вода (или се накиснат), те ще абсорбират голямо количество от течността. Изплакнете ги добре и ги подсушете с хартиена кърпа. И само преди готвене! В противен случай бързо ще се развалят! 

Източник: obekti.bg

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?