Новите символи на Пловдив

Модерните средища събират стотици хора и маркират развитието на града през последните двайсетина години

Пловдив лежи върху културни пластове, трупали с хилядолетия. Вече писахме за изгубените символи на града - безброй знакови места, с  които е свързан животът на няколко поколения, но днес са се превърнали в руини или продължават да съществуват, променили предназначението си. Това са стадионите "Пловдив" и "Христо Ботев", Братската могила, баня "Чайка", бившето кино "Космос"...   

Ала на мястото на старите емблематични места и сгради идват нови. Пловдивчани ги разпознават като своето място за спорт, забавление, комфортен живот или просто любима дестинация за среща с приятели. Тези нови обекти имат още една роля - те са маркер за това доколко се разви градът в последните 10-20 години. И накъде ще върви в бъдеще. А дали новите знакови места ще заслужат да бъдат част от новата история на града, бъдещето ще покаже. Ето кои са новите 10 топобекта на Пловдив.

16-етажен офис билдинг e емблемата на комплекс "Роял Сити"

Пловдивчани се гордеят с парк "Роял Сити". И има защо. Този модерен многофункционален комплекс се появи в годините, когато малко хора бяха чували за „град в града”. Това е концепцията да предложиш всичко необходимо на обитателите си - просторно жилище, перфектна функционалност на сградата, зелени площи, разнообразие от магазини, услуги и развлечения. В такъв комплекс хората се чувстват спокойни, ползват само съвременни технологии и живеят в една хармонична среда, уверяват експерти по градски дизайн.

 В добавка престижният комплекс разполага с една от най-високите сгради в Пловдив - това е 16-етажният офис билдинг. Модерната му визия е плод на ефектното съчетание от стъкло, метал и гранит. Разположен на атрактивна локация между два от основните булеварди на града - ”Дунав” и  “Победа”, комплексът е пример за това как жилищни, офис и търговски площи могат да съжителстват в унисон и взаимно да се допълват.

„Колодрума“ - спортно бижу за 60 милиона лева  

Всеки голям град би се гордял да има модерна спортна зала. Пловдив се радва на „Колодрума“. Само за една петилетка строежът стана повод за доста солени критики. Залата струва на данъкоплатеца близо 60 милиона лева, а проектът поскъпна няколко пъти в годините. Вероятно затова я наричат „уникалното спортно бижу“ на Пловдив.  

 Само че проектантите я хвалят така: „Колодрума“ е сходна по големина със софийската „Арена Армеец“. Залата е с дължина 120 метра и ширина 100, а мерките на столичната са 124 на 108 метра, твърди архитект Тодор Абаджиев,
автор на проекта. И допълва, че пловдивският „Колодрум” няма аналог в страната и в цяла Европа - залата е предназначена за 28 вида спорт и при това разполага с колоездачна писта с  олимпийски размери.

В архитектурата е търсен "ефектът на изненадата" във форма и цвят. Това прави залата разпознаваема отдалече. За целта са използвани фасадни елементи с променящи се цветове, тип "хамелеон", в зависимост от светлината и ъгъла на възприемане. Осветлението на фасадата е енергоспестяващо, с дизайнерски ефект. Специфично в нея е и олекотената покривна конструкция от високоякостна стомана, която тежи само 600 000 килограма. Изпълнена е изцяло с монтажни снаждания. 

Руснаци монтират купола на „Свети Николай“

Пловдивският храм "Св. Николай Чудотворец" е прототип на една малка църква на входа на град Николаев в Украйна, която толкова много ме впечатли, че реших да я "пренеса" в родния ми град. Това разказа при откриването на храма през 2015 година Кирил Василев. Управителят на „Хелиос метал център” е основният ктитор и дарител на новата църква.

 Интересно е, че обшивката на големия купол е оцветена в синьо, със златни звезди. Това е неръждаема ламарина с титаново покритие. Произвежда я Украинският институт по титан "Фико", а в монтажа се включват украински и руски майстори. По същия способ са направени четирите по-малки кубета и куполът на камбанарията.

За храма са отлети шест камбани, най-голямата тежи 200 кг, а най-малката - 30. А строителите уверяват, че кръстът на централния купол ще издържа и бури, и гръмотевици, тъй като е снабден с гръмоотвод, който пази не само църквата, но и околните жилищни сгради.


„Чайка Фарма” - високи технологии в центъра  

Високотехнологичен завод в сърцето на Пловдив. Това е "Чайкафарма", една интелигентна на вид сграда, която се появи през 2005 година в близост до Аграрния университет. И напълно се вписа в околната среда, въпреки своя индустриален профил.  

 Заводът е проектиран и изграден за по-малко от една година изцяло от български компании. Част от инвестицията “на зелено”, която надхвърли 15 млн. евро, е първокласно европейско производствено и лабораторно оборудване.

 Тук за пръв път в България започна да се произвежда биотехнологичен продукт за лечение на множествена склероза. Днес общият производствен капацитет на завода е 820 блистера на минута. Така при пълно натоварване на мощностите за едни месец могат да се произведат между 20 и 25 млн. блистера.

Петият "Ландмарк" в света е до Гребния канал  

В света има 5 хотела с името "Ландмарк" - те са в Ню Йорк, Лондон, Куала Лумпур, Дубай. Петият е в Пловдив. 

Няма как да не забележите "Ландмарк Крийк" - той се издига точно там, където свършва Гребният канал. Явно нетрадиционната локация се оказа печеливш ход за собствениците му. Само за две години хотелът получи най-високите оценки от световни резервационни системи като Booking и TripAdvisor. И постигна над 95% заетост, нещо, за което много други хотели в града могат само да мечтаят. Това се дължи главно на добрия сървис, добрата локация и добрата храна, казва собственикът му Ванко Иванов, създател и на „Марбро Турс" - една от най-старите туристически агенции в България. 

 В стратегията му за "Ландмарк Крийк" има още една уловка - името на хотела  произлиза от думата "забележителност". Всеки път, когато потърсите в интернет забележителностите в Пловдив, на челна позиция излиза "Ландмарк Крийк". В същото време "Крийк", подчертава локацията на хотела,  тоест прави уточнението, че той всъщност не е част от верига.

Хотелът на Ванко 1 стана кметство

Бившият хотел на рап певеца Иван Главчев, известен като Ванко 1, преживя доста перипетии през годините. Започнат като хотел, той бе конфискуван от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Сградата остана недовършена и пустееше с години.

 Днес тя заработи в полза на гражданите. В нея се помещава кметството на район "Източен", а на горните етажи има център за мобилни услуги, който контролира интелигентните системи за следене на трафика и електронните системи за таксуване на билетите в градския транспорт.

 Покривът също претърпя пълна промяна. Върху сградата вече я няма кухата статуя на Христос - нейна емблема преди време.

Акваленд с водна пързалка от световна класа 

Кинг Кобра може да бъде видяна само в най-големите аквапаркове по света. Ала и в Пловдив - във водния парк, по-известен като Акваленд. Пловдивчани казват, че размерите са толкова внушителни, че са били необходими 17 тира, за да я докарат. Неслучайно атракцията на „Тракия” е сред най-екстремните пързалки в света. Посетителите се спускат от височина 19 метра, за да се изстрелят към хищната кобра с над 70 км/ч.

 И това са само част от изненадите в Акваленда. Още през 2006-а - годината на откриването му - водният парк с шест басейна и десет пързалки е първото по рода си съоръжение от такъв мащаб в Пловдив. Инвестицията на бизнесмена Ангел Куков е на стойност 4 млн. лв. До откриването на атракциона пловдивчани не са имали подобен развлекателен и спортен комплекс.

В него, освен басейни и пързалки, има хотелска част, боулинг с 10 писти и фитнесзала с модерно оборудване.

Замъкът “Ескалибур” - забавление за рицари

Картинг писта „Лаута“ е единствената писта в България, лицензирана от Международната федерация по картинг CIK/FIA/категория С. Осем прожекторни пилона я осветяват вечер, в случай че някой иска да се състезава след залез- слънце.

 Съоръжението е с площ от 20 дка - точно до стадион "Локомотив". И разполага с 420 седящи места, плюс ВИП ложа. Пловдивчани обаче разпознават мястото по замъка „Ескалибур” - боулинг-бар, където може да се позабавлявате по рицарски. Собственици на съоръжението са Станислав Сираков, Иванко Проданов, Йордан Върбицалиев и Ивайло Цонев. Сираков и Проданов са хора от строителния бизнес бранш, а другите двама - Върбицалиев и Цонев, са свързани с картинга.

Снимки от Наташа Манева и Стоян Илиев

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?