Новите мерки срещу спортното хулиганство бяха приети на първо четене

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за опазването на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия. "За" приемането на поправките гласуваха 99 депутати, а 50 бяха въздържали се.

Предлаганите промени включват точно дефиниране на термина "спортно хулиганство", повече правомощия за МВР при налагане забрана за посещение на спортни срещи и по-големи глоби при извършване на противообществена проява на спортно събитие.

Ще бъдат въведени и промени в режима на достъп. Той ще се осъществява чрез предоставяне на документ, персонализиращ посетителите, или след разчитане на лична карта от скенер. Предвиждат се и допълнителни изисквания за разполагане и използването на видеокамери с цел събиране на доказателствен материал.


Вносителят на промените - депутатът от "Обединени патриоти" Славчо Атанасов, заяви, че по законопроекта се е работило в продължение на шест месеца заедно с експерти от четири министерства. По негово искане срокът за предложения между първо и второ четене беше намален на три дни.

"Тези промени трябва да влязат по най-бързия начин в нашето законодателство. Много се радвам, че тук по този проблем всички партии се обединихме. Започва футболното първенство и затова работната група взе спешните мерки да ги въведем веднага", заяви Атанасов, който е председател на парламентарната комисия по въпросите за младежта и спорта.

Междувременно се подготвя изцяло нов закон срещу спортното хулиганство. По думите на Атанасов "по технически причини той ще бъде готов в края на годината". В него се предвижда и доживотна забрана за посещаване на спортни мероприятия.

 

Темата за проблемите с хулиганството в спорта излезе на дневен ред след инцидент на един от мачовете между ЦСКА и "Левски" през пролетта, когато след хвърлена бомбичка пострадаха полицаи. Властите поискаха засилване на личната отговорност и по-тежки наказания за провинилите се.


"Наистина има някои неща, които не са уточнени, но продължаваме да готвим големия закон, където всички неща ще влязат. Категорично предлагам пак да го работим всички парламентарни групи. Тук не бива да се делим на леви, десни, националисти, колеги от ДПС и т.н.", заяви Атанасов.

"И сега има закон от 2004 г., но той има изключително големи слабости според всички експерти. Колеги, дайте най-после да развържем и ръцете на МВР, защото аз мога да говоря с часове как в момента нашата полиция хваща злосторника и в един момент нищо не може да му направи", призова бившият кмет на Пловдив, цитиран от "Дарик".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?