Новият ректор: ПУ трябва да е в Топ 5

Няма да има сътресения, готов съм да чуя всяко разумно предложение, казва проф. Румен Младенов

Проф. Румен Младенов е новият ректор на ПУ „Паисий Хилендарски”. Той е преподавател по ботаника, систематика на растенията и микология във вуза и по фармацевтична ботаника в Медицинския колеж и Медицинския университет. Ръководи две катедри - по ботаника в ПУ и „Фармакогнозия и фармацевтична химия“ във Фармацевтичен факултет при МУ. Има над 120 публикации в наши и международни списания. Автор е на ръководства за упражнения  и учебници.

- Проф. Младенов, какво казахте на Общото събрание след избора Ви за ректор?

- Всички хора в залата са мои колеги, ние работим заедно и аз изпитвам само положителни чувства към тях. Исках да работя с повече човечни и добри хора и да общуваме така. 84% подкрепа е много добър резултат. Благодарих и на тези колеги, които  дадоха отрицателен вот, защото е уважение да останеш и да кажеш, че не си съгласен.

- Проф. Козлуджов разказа, че не сте приели лесно предложението му да Ви номинира. Какво Ви спираше?

- Той ми предлагаше  да съм зам.-ректор още преди 4 г., когато ми свърши мандата като декан на Биологическия факултет. Отговорих му, че това не е приоритет в моите планове, не е нещо, което душата ми иска на всяка цена. По-скоро обичам работата със студентите. Исках да отделям повече време на тях. Затова и до последно се надявах, че ще се появи друг желаещ, който да застане на това място и на когото повече му харесва показността, административната дейност и разрешаването на проблеми, които неминуемо възникват.

- А защо не се появи според Вас?

- Това не мога да знам.

- Първото, което Ви предстои, е кампанията с предварителните кандидатстудентски изпити. Кога ще обявите екипа си и ще гарантирате ли, че ще има приемственост между него и колегите, които вече са ангажирани с нея?

- По законов ред ще минат нещата. Още 2 седмици действащ е проф. Запрян Козлуджов. От 3 юни встъпвам аз. Първото заседание на новоизбрания Академичен съвет ще проведа на 10 юни и тогава ще обявя екипа си. Ще има плавен преход, без сътресения. Провел съм известни разговори за заместници, за да се ориентирам на кого мога да разчитам, защото управлението е екипна работа. Длъжността ректор е като покрива на една сграда – без колоните и без стените  тя е само заслон.

- Ще се откажете ли от преподаването в Медицинския университет?

- Законът ми позволява. Помогнах и на МУ, по-точно на Фармацевтичния факултет, да се стабилизира по отношение на една катедра, която е важна и има 4 основни дисциплини. Ние не сме конкуренция с МУ. Те обучават в едно направление, ние в останалите. Така че можем само да си сътрудничим. А и имаме голям общ проект – „Паримед”.  Работата продължава!

- Как смятате да управлявате – повече ще слушате или повече ще говорите и къде виждате вуза в края на мандата си?

- Смятам да се облегна на Закона за висшето образование и на Правилника на ПУ и в зависимост от исканията на колегите от 9 факултета ще придвижвам всички въпроси. Не съм филолог и не съм по дългите приказки. Умея да слушам, но аз преценявам къде да откликна и къде само да приема информацията. Амбицията ми е да задържа ПУ в Топ 5 у нас. Как ще се справя – бъдещето ще покаже.

- Ще промените ли нещо във вуза?

- Проф. Козлуджов водеше политика, която е балансирана. Ние нямаме проблеми. Разбира се, може да има и недоволни, но дребни проблеми трябва да се решават още в катедрите. Там наесен трябва да видят какви ръководители ще си излъчат, после какви декани ще си изберат. Ректорът координира дейностите на тези звена.

- Казахте, че обичате работата със студенти, отворен ли сте за техни предложения?

- Разбира се. В събота и неделя бях на практика с фармацевтите. После правиха анонимни анкети и съм доволен, че в тях те ми дават висока оценка, но и си казват проблемите – например, че в залата не се чува на последния ред и трябва микрофон. Ще откликна на всяко разумно искане.

- Кой сте Вие, когато свалите костюма вечер?

- Аз съм любител на птиците, но понеже живея в апартамент, няма как да реализирам мечтата си да се занимавам с това. Храня две гугутки на прозореца. Вързал съм им подложка от саксия и им слагам овесени ядки и жито. Те си измътиха малко гугутче, което стана голямо и също се научи да идва. А те ще имат вече второ мътило. Това са ми малките радости.

Използвани са въпроси и на други медии

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
запознат със средата

запознат със средата

25.05.2019 | 18:22

Румен Младенов е висока класа.

Отговори
0 1
Да бе

Да бе

21.05.2019 | 17:33

Интересно как да е в топ 5, като по обучение е в топ 0... Смахнати доценти и сдухани професори само в ПУ-то!!!

Отговори
4 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?